Ще 50 "Хаймарсів" і перемелемо армію російських окупантів, – Подоляк

Півсотні РСЗВ за ціною яхти UA-олігарха

Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк закликав надати країні 50 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, щоб «повністю змінити хід війни».

Ціна однієї системи HIMARS -$ 4 млн. Ціна 50 систем – $ 200 млн плюс боєприпаси. Ціна досягнення паритету вогню і ефективного руйнування логістики російської армії менша, ніж однієї яхти ru-олігарха. Це точно не "всі гроші світу", але це те, що повністю змінило б хід цієї війни.

США вже надали Україні 16 HIMARS, здатних вражати цілі на відстані від 80 до 300 км залежно від снарядів. Ще як мінімум 6 схожих систем Київ отримав від Великобританії та Німеччини. При цьому далекобійні ракети ATACMS Вашингтон відправляти відмовляється, побоюючись, що це призведе до ескалації і закінчиться Третьою світовою війною.

Україна регулярно звітує про успішне використання HIMARS. За даними Міноборони країни на кінець липня, за допомогою цих установок вдалося знищити 50 російських складів з боєприпасами. На думку військових експертів, такі удари допомогли значно знизити вогневу міць армії РФ і нівелювати її перевагу в артилерії.

Раніше міністр оборони Олексій Резніков також заявляв, що ЗСУ потрібно близько 50 років, щоб стримати наступ Росії, і близько 100 таких установок для повернення захоплених територій.

Наприкінці липня глава комітету американського Конгресу зі Збройних Сил Адам Сміт сказав, що США можуть поставити Києву до 30 систем HIMARS. Однак на початку серпня заступник Міністра оборони Колін Каль заявив, що вже відправленої кількості поки що достатньо. При цьому США продовжують забезпечувати Україну снарядами для HIMARS. У тому числі вони увійшли в останній пакет військової допомоги на $775 млн.

За останні кілька тижнів спроби Росії вести наступ в Донбасі та інших частинах України не привели до значних результатів. Україна також поки не домоглася успіхів у поверненні окупованих територій. Однак за допомогою ударів по мостах їй вдалося відрізати від ліній постачання Херсонську область. Таким чином, Росії стало складніше перекидати туди артилерію і бронетехніку.