Ердоган вимагає повернути Крим Україні

Коментарi:

Крим, згідно з принципами міжнародного права, повинен бути повернутий Україні. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, виступаючи на саміті «Кримської платформи» в Києві.

"Позиція нашої країни по Криму грунтується не тільки на букві закону, але і є принциповим відображенням моральної позицій Анкари. Повернення Криму до складу України є також вимогою міжнародного права. Збереження територіальної цілісності, суверенітету і політичної єдності України критично важливо не тільки для регіону, але і глобальної безпеки і стабільності", — заявив турецький президент.

Він нагадав, що Туреччина не визнає анексію Криму, вважає цей крок незаконним, про що відкрито заявляє з першого дня подій.

Крім цього, зазначив турецький президент, Анкара продовжить підтримку кримських татар. За його словами, кримські татари не раз у своїй історії переживали трагічні події, і мають повне право на мирне проживання на землях предків.

"Я знову закликаю до звільнення першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелала і його соратників, затриманих після першого Саміту Кримської платформи», — сказав політик.

Ердоган пообіцяв і далі докладати зусиль для роботи дипломатичних каналів, проявом чого стали тристороння Березнева зустріч глав МЗС Туреччини, РФ і України в Антальї і зустріч делегацій Росії і України в Стамбулі. Президент Туреччини назвав також важливим і конкретним успіхом домовленості щодо вивезення зерна з портів України.

На другий саміт "Кримської платформи" в Києві зібралися представники 60 країн, у тому числі президенти і прем'єр-міністри 40 країн світу. Через війну в Україні саміт проходить в онлайн-форматі. Однак, як зазначив глава МЗС України Дмитро Кулеба, рішення провести другий саміт Кримської платформи навіть під час війни є принциповим.

"Ми хочемо послати дуже чіткий сигнал: навіть якщо — теоретично — ворог знову буде стояти під Києвом, ми все одно будемо планувати деокупацію Криму. Дуже важливо зрозуміти: як би не було складно, ми завжди повинні думати стратегічно. Настане час, коли ми деокупуємо свої території. І саміт Кримської платформи — це сигнал саме про це», – підкреслив міністр.