Кінбурська коса півроку у вогні і повній блокаді

Коментарi:

Нечисленне населення Кінбурнської коси зараз знаходиться в умовах, коли порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих.

Точніше, згоряють, тому що гасити лісові пожежі в змозі тільки вони, більше не кому. В окупації, без доходів, без підвезення продовольства, навіть без можливості виїхати.

Кінбурнська коса з початком війни з усіх морських курортів України опинилася в найважчому становищі. Через свою близькість до лінії фронту, віддаленість від адміністративних центрів (як українських так і окупаційних), Кінбурн і його жителі залишилися наданими самі собі – один на один з постійними пожежами.

Про це пише Кінбурн.Інфо.

Кінбурнська коса до війни

Край Кінбурнської коси в довоєнні роки була популярним місцем відпочинку українців, що віддають перевагу відокремлене проведення часу в лісистій зоні біля моря.

Завдяки побудованому тут причалу фірми" Нібулон", на косу регулярно ходили комфортабельні судна на підводних крилах з Миколаєва та Очакова. Перевезення ці були збиткові, але завдяки рішенню директора "Нибулона" Олексія Вадатурского все одно тривали. На жаль, 31 Липня Герой України Олексій Вадатурський разом зі своєю дружиною були вбиті російськими фашистами у власному будинку у Миколаєві.

Через свою популярність, пляжі в районі причалу були упорядковані. Тут була інфраструктура-кафе, пляжні атракціони, навіси, парасольки, шезлонги, душ, туалет і сміттєві баки. На даний момент цього всього не залишилося – все зруйновано і спалено.

Центральна частина Чорноморського узбережжя Кінбурнської коси в районі села Покровка була не так популярна серед масових туристів, але ті, хто хоч раз тут побував завжди поверталися. Особливо цю ділянку коси облюбували любителі неформального відпочинку: художники, музиканти, хіпі, нудисти і просто любителі пожити в наметі на березі. Багато з тих, хто до захоплення Криму в 2014 році відпочивав в Лисячій бухті, на Фіоленті, Тарханкуті або Мангупі стали приїжджати в Покровку.

З початком окупації жителі сіл Геройське, Василівка, Покровка і Покровські Хутори залишилися один на один з вогнем, голодом і свавіллям загарбників.

Пожежі на Кінбурнській косі

З початку війни ліс і степ на Кінбурнській косі палають щодня, причому по кілька осередків загоряння одночасно. Ліс навколо трьох сіл-Покровки, Василівки та Покровських хуторів – повністю вигорів.

За даними співробітника місцевого лісництва, який попросив не називати його імені, станом на 3 серпня згоріли вже 1600 соснового гектар лісу. Основні лісові пам'ятки Кінбурна – "Геродотів ліс"," Волижин ліс "і" дуб Пушкіна " поки що вдалося врятувати від вогню силами жителів і лісництва.

За повідомленнями місцевих активістів, тільки 1 серпня працівники лісгоспу гасили вогонь з ранку до 9 вечора, і їм вдалося зберегти великі ділянки лісу. У такому режимі працівники лісництва працюють вже 4 місяці.

Масштаби пожежі такі, що в Покровці абсолютно все покрито попелом, хоча Покровка далі від вогнища загоряння, ніж Василівка. Там справи ще гірші.

Поверхня води вздовж узбережжя Кінбурнської коси покрита попелом і шматками згорілої кори. У повітрі дим і запах гару, від нього ніде сховатися.

Для корінних жителів Кінбурнської коси ліси дорожче життя. Вони були посаджені в середині минулого століття на чистому піску зусиллями місцевого лісгоспу, дідами нинішніх жителів. Багатьох лісників тоді ця робота звела в могилу, оскільки для вкорінення і захисту молодого лісу від шкідників в СРСР використовувалися небезпечні для людини отрути. Тепер їхні онуки ризикують своїми життями і здоров'ям, рятуючи Кінбурнський ліс від знищення.

Ізоляція, насильство та загроза голоду

Нечисленне населення Кінбурнської коси зараз знаходиться в умовах, коли порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих. Точніше, згоряють, тому що гасити лісові пожежі в змозі тільки вони, більше не кому. В окупації, без доходів, без підвезення продовольства, навіть без можливості виїхати.

Єдина дорога з боку Херсона перекрита окупантами. На початку липня на цій дорозі при спробі повернутися в Покровку з Голої Пристані в своїй машині російськими фашистами була розстріляна сім'я. Дістатися по суші не можливо. Таким чином, Кінбурнська коса опинилася в повній блокаді.

Транспортне сполучення з "материком " можливо тільки моторними човнами. Рух поромів і катерів по Дніпробузькому лиману заборонено. Моторний човен не місткий і витрачає багато палива, тому по "дорозі життя" привозять тільки найнеобхідніше – ліки, крупи, борошно, паливо і запчастини для пожежних машин.

Працює український мобільний зв'язок та інтернет. Погано і з перебоями, тому що найближчі вишки тепер знаходяться по той бік лиману – в Очакові.

Магазини, а тим більше кафе не працюють. Готелі розграбовані, багато машин забрані. Ті, які окупанти не змогли завести, просто спалені. Місцеві жителі намагаються нікуди не їздити навіть в межах коси, тому що ведуться постійні обстріли і по дорозі можна зустріти безліч рашистів.

Окупанти періодично проводять фільтрацію, просто викрадають людей і забирають"на підвал". В даному випадку в яму, вириту в землі. Тримають від декількох днів до місяця. Б'ють і катують. Але, в іншому, подібна ситуація практично на всіх курортах, які зараз знаходяться в Російський окупації. Але в разі Кінбурна всі ці проблеми меркнуть на тлі триваючих пожеж.