Миколаївська влада доки не може нічого запропонувати мешканцям будинків, які не опалюватимуть взимку

Коментарi:

Мерія ще не вирішила, що робити з николаевцами, які живуть в будинках, пошкоджених російськими обстрілами

Комунальники Миколаєва ведуть підготовку до опалювального сезону. Сьогодні тепловики і керуючі компанії, в умовах зростання неплатежів, намагаються вирішити проблеми будинків теплових мереж, які пошкоджені російськими обстрілами.

За попередніми оцінками, близько 10% населення Миколаєва живе в аварійному житлі, пошкодженому або зруйнованому ракетно-артилерійськими ударами російських військ. І міська влада поки не готова запропонувати цим людям хоч якесь вирішення питання.

Про це сказав заступник міського голови Миколаєва та куратор житлово-комунальної галузі Сергій Коренєв.

- Як включити опалення в будівлю, де немає вікон – ми що, будемо опалювати повітря? Так не повинно бути. Відповідно, ми звертаємося до донорів, закуповуємо самостійно і плівку, і дсп-плити, якими закриваються вікна квартир, покрівлі, вікна приміщень спільного користування. Є частина аварійних будинків, в яких живуть близько 10% населення. Якщо будинок знаходиться в аварійному стані, подати опалення туди буде неможливо. Я не кажу про ситуацію, коли вибиті шибки, я говорю про ситуацію, коли є руйнування несучих конструкцій, відсутній під'їзд або кілька поверхів. Але треба розуміти – якщо зруйнований один під'їзд, будинок може бути визнаний частково аварійним, і опалення може бути включене в більшій його частині, – розповів Коренєв.

Заступник мера не став називати, над якими варіантами рішень для мешканців житла, яке не буде опалюватися взагалі, працює зараз міська влада.

- Коли ми будемо чітко розуміти, які об'єкти опалюємо, які ні – людям буде озвучено і запропоновано рішення. Зараз йде оцінка, – сказав Коренєв.

Він підкреслив, що підготовку до опалювального сезону теплогенерація і керуючі компанії ведуть в умовах гострої нестачі коштів через неплатежі населення. Сьогодні рівень оплати комуналки в місті-близько 70%.

Тим часом Николаевоблтеплоэнерго і ТЕЦ доводиться додатково вирішувати проблеми з підготовкою води для теплових мереж. Вода, яка подається сьогодні в водопровід, перевищує граничні параметри жорсткості в десятки разів. Особливо складна ситуація в Миколаївській ТЕЦ, яка потребує великої кількості підготовленої води у своїх мережах.

Втім, Коренєв запевняє "Суспільному" що комунальники готові виконати свої обов'язки щодо опалювального сезону. Правда, в межах встановленої урядом нової граничної температури в будинках – 16 градусів.

- Якщо питання наявності газу буде вирішено, то тепло в наших будинках буде, – завірив Коренєв.