Розробник гіперзвукових ракет Путіна заарештований за держзраду

Коментарi:

Директор Інституту теоретичної і прикладної механіки (ІТПМ) Сибірського відділення Російської академії наук (СВ РАН) Олександр Шиплюк заарештований за звинуваченням у держзраді.

Шіплюк, який є одним з провідних фахівців в області гіперзвуку в Росії і завідує лабораторією № 5 «гіперзвукові технології», був заарештований слідом за головним науковим співробітником Інституту Анатолієм Масловим, повідомив ТАСС науковий керівник ІТПМ Василь Фомін.

Зараз вчений перевезений в СІЗО «Лефортово» в Москві.

Шіплюк є фахівцем в області високошвидкісної аерогазодинаміки і експериментальних методів дослідження газових потоків. З 2007 року на кафедрі аерогідродинаміки НГТУ він читав курси лекцій «методи аерофізичного експерименту», «методи оптимізації в задачах балістики і аеродинаміки» і «сучасні проблеми балістики і гідроаеродинаміки».

В останні роки Шіплюк займався гіперзвуковими ракетами, зокрема їх захисним покриттям — цій темі присвячені його роботи, цитовані онлайн, пише The Telegraph.

Про створення гіперзвукових ракет "Цікрон «президент РФ Володимир Путін оголосив 1 березня 2018 року, а в грудні 2021-го повідомив, що зброя, якої немає ні в кого в світі,» бездоганно" пройшла випробування. У 2022 році ракету повинні були почати поставляти у війська.

За даними видання» рідні береги«, обшуки і допит пов'язані зі справою головного наукового співробітника ІТПМ Анатолія Маслова, який був затриманий 27 червня і етапований до Москви, в слідчий ізолятор»Лефортово". Справу розслідує центральний апарат ФСБ Росії.

За даними Academ.info, Маслова підозрюють у передачі Китаю даних, пов'язаних з гіперзвуковими технологіями. Ці відомості відносяться до державної таємниці.

Шіплюк-третій за два місяці Новосибірський вчений-фізик, заарештований за держзраду. У червні з Новосибірська в Московський СІЗО відвезли Дмитра Колкера-доктора наук, завідувача лабораторією квантових оптичних технологій Новосибірського державного університету. У вченого була остання стадія раку, його забрали з приватної клініки, де він перебував на підтримуючій терапії. 2 липня він помер.