У рф присудили дев'ять років в'язниці дворазовій олімпійській чемпіонці з США

4 серпня був оголошений вердикт у справі американської баскетболістки дворазової олімпійської чемпіонки Бріттні Грайнер.

Хімкинський міський суд постановив, що центрова збірної США винна в порушенні закону і засудив її до 9 років в'язниці і штрафу в 1 мільйон рублів.

Американська баскетболістка Бріттні Грайнер потрапила в СІЗО в лютому, коли поверталася з США. До цього вона регулярно приїжджала до Москви і, взагалі, проводила в рф значну частину свого часу, виступаючи за Єкатеринбурзький УГМК.

У лютому в її ручній поклажі митники аеропорту "Шереметьєво" знайшли вейп і кілька картриджів до нього. Виявилося, що заправлені вони були гашишним маслом, а тому стаття про контрабанду наркотичних засобів швидко з'явилося в справі. Хоча в деяких американських штатах в цьому ніякого криміналу немає!

Грайнер з перших днів помістили в окрему камеру, а як стало відомо перед оголошенням вироку, для зручності їй навіть приварили між собою два ліжка. 206-сантиметрова баскетболістка, до речі, ніколи не скаржилася на умови утримання. Хоча, звичайно, вони були далекі від п'ятизіркових готелів, до яких так звикла одна з кращих баскетболісток планети.

Грайнер в результаті отримала 9 років в'язниці і 1 мільйон рублів штрафу. Дуже швидко на вирок прийшла реакція від Джо Байдена, який назвав його неприйнятним. Адвокати теж відразу заявили, що не згодні з рішенням і подаватимуть апеляцію. Після звинувачення, Грайнер офіційно можна міняти на ув'язнених в США росіян. І про це неодмінно говоритимуть найближчим часом дипломати.

Пропозиція США, до речі, вже надійшла. Ще до рішення Хімкінського міського суду. Білий дім запропонував обміняти засудженого в рф за шпигунство Пола Уїлана і Бріттні Грайнер на торговця зброєю Віктора Бута, який був засуджений в США на 25 років.