Україна обговорює з координаційним центром у Стамбулі можливість відкриття Миколаївських портів

Коментарi:

Міністерство інфраструктури та Міністерство аграрної політики та продовольства обговорюють із Спільним координаційним центром (СКЦ) у Стамбулі можливість залучення додаткових портів, зокрема у Миколаївській області, до експорту продовольчої продукції у рамках укладеної 22 липня «зернової» угоди.

Про це розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук, передає Інтерфакс-Україна.

Сьогодні завдання полягає у забезпеченні експорту перехідних залишків минулого сезону, і треба почати активно експортувати новий урожай. Вже намолочено майже 30% площ, близько 12 млн тонн зернових нового врожаю, тому з урахуванням показників, які ми маємо на території України, ми маємо у цьому маркетинговому році експортувати близько 50 млн тонн”, — зазначив представник ВАР в ефірі медіацентру «Україна» у середу, 3 серпня.

За його даними, нинішні темпи експорту зернових з України залізничними, автомобільними та річковими шляхами є недостатніми для постачання на зовнішні ринки всіх 50 млн тонн готових до відправки зернових, які за нинішніх логістичних можливостей країна вивозитиме протягом трьох років. Саме для цього потрібне залучення додаткових об’єктів морської інфраструктури та інтенсифікація роботи представників СКЦ.

Завдання, яке ми ставимо перед партнерами — швидше оглядати і приймати судна. Це необхідно, щоб налагодити потік суден. Цикл, за якого раніше відбувався експорт, був щоденним і щомісячним, і це надавало нам можливість до війни робити хороший експорт близько 5-6 млн тонн зернових на місяць”, — уточнив Марчук.

Україна з початку 2022-2023 маркетингового року (МР, липень 2022 — червень 2023) станом на 1 серпня експортувала 1,613 млн тонн зернових, зокрема кукурудзи — 1,102 млн тонн, пшениці — 361 тис. тонн, ячменю — 142 тис. тонн.

22 липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив.

Перше судно за цією програмою, яке прямує до порту Тріполі у Лівані з 26 тис. тонн української кукурудзи, пройшло «зерновим коридором» з Одеського порту 1 серпня.

За інформацією Міністерства інфраструктури, зараз до вивезення зерна готові два порти — в Одесі та Чорноморську. Протягом тижня роботу відновить і порт «Південний».