Леонід Кучма: "Путін сьогодні хотів би, щоб все, як у казці, відігралося назад»

Коментарi:

Провал бліцкригу в Україні поставив Володимира Путіна в безвихідне становище, впевнений екс-президент України Леонід Кучма.

З одного боку, російський президент не очікував згуртованої відповіді на агресію і тепер не знає, як з цим впоратися. З іншого-заради збереження влади йому потрібно видати якісь результати вторгнення за перемогу у війні, припустив Кучма в розмові з BBC.

"Якщо говорити про емоційну складову, Путін сьогодні хотів би, щоб все, як у казці, відкрутилося, відігралося назад. Щоб 24 лютого начебто не було", – упевнений Кучма.

За його словами, західна допомога Україні і санкції проти Росії стали " неприємним і болючим сюрпризом» для Путіна. Однак тепер, упевнений екс-президент, керівництво Росії має вирішити завдання збереження своєї влади. Для цього потрібно, «щоб російський обиватель з манією величі отримав свою порцію наркотику, що створює ту саму віртуальну реальність, де він відчуває себе владикою світу і героїчним переможцем», уклав Кучма.

«Що влада продаватиме йому як перемогу? Що зможуть. Руйнування нашої інфраструктури і нашого промислового потенціалу, яку видаватиме за“демілітаризацію". Судилище над азовцями, яке оголосять тією міфічною "денацифікацією". Повну окупацію "ЛДНР», сухопутний коридор до Криму, дніпровську воду..." — вважає колишній український президент.

За словами Кучми, лютневе вторгнення Росії стало для нього потрясінням. Однак, заявив екс-президент України, він позбувся ілюзій про природу російської влади ще в 2003 році, коли Росія зробила спробу побудувати дамбу через Керченську протоку до острова Тузла: «під час першої спроби Московського посягання на український Крим я віддав наказ стріляти на поразку, якщо росіяни спробують увірватися на наш острів Тузла. І я розумів реальний рівень російської загрози, адже був непогано поінформований з різних джерел».

Спроба будівництва дамби призвела до міждержавного конфлікту про приналежність острова. Однак у підсумку Острів продовжував управлятися Україною. Після приєднання Криму в 2014 році Росія в односторонньому порядку заявила про своє територіальне право на Керченську протоку і острів Тузла. Пізніше через нього було прокладено ділянку Кримського мосту.