Николаевец зливав росіянам відомості для обстрілу міста через заборону його дочці вчитися російською мовою

Коментарi:

У Миколаєві Центральний районний суд заарештував місцевого жителя за співпрацю з армією РФ і передачу інформації про ВСУ. Чоловік робив це через заборону російської мови.

Як повідомляє прес-служба суду, слідство встановило, що житель Миколаєва був підписаний на антиукраїнський Телеграм-канал, в якому знайшов посилання на чат-бот, що збирав інформацію про ВСУ. У липні чоловік відправив у чат відомості про розташування формувань ЗСУ та тероборони, а також про їх можливу діяльність, за якою спостерігав особисто. Потім його інформація була використана росіянами для обстрілів Миколаєва.

На суді під час обрання запобіжного заходу він заявив,що передавав дані про українських військових через скасування в школі дочки російської мови.

"Я вважаю, що в країні Україна йде утиск прав росіян і російськомовних. Моя дочка вчилася в молодшій школі російською мовою, і з наступного року викладання російською мовою не буде", – пояснив підозрюваний Юрій Арбатський свої дії.

На питання прокурора про те, чи варто заборона вивчення мови в школі людських життів, виразно нічого відповісти не зміг.

Він також заявив, що визнає свою провину, але по частині 2, а не, як йому інкримінують, частини 3 статті 114-2 Кримінального кодексу ("несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння і бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, скоєному в умовах воєнного або надзвичайного стану").

За результатами розгляду суддя обрала запобіжним заходом утримання під вартою з можливістю внесення застави в 700 тис гривень.