У Миколаєві від Пушкіна, Горького і Маяковського може не залишитися і сліду

У Миколаєві Горького лікували після побиття, Пушкін був проїздом, а Маяковський читав вірші

Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики визначила десять найбільш поширених топонімів на честь російських діячів, рекомендованих насамперед до перейменування.

"Значна кількість назв міських вулиць, площ і проспектів у містах пов'язана з росіянами, чиє життя і діяльність не мають відношення до України, її історії, науки, культури, а в більшості випадків вони не народилися тут", – заявили в міністрстві

Думка експертів

У список увійшли льотчики-випробувачі Юрій Гагарін, Валерій Чкалов і Володимир Комаров, поети і письменники Олександр Пушкін, Максим Горький, Юрій Лермонтов і Володимир Маяковський, селекціонер Іван Мічурін, полководець Олександр Суворов, і герой-червоноармієць Олександр Матросов (Шакірьян Мухамедьянов).

Експертна рада Міністерства рекомендує під час перейменувань "розглядати можливість заміни зазначених назв" для мінімізації впливу радянсько-російських наративів на світогляд українців, встановлення історичної справедливості та відновлення української історико-національної топоніміки, йдеться в повідомленні.

"В умовах широкомасштабного вторгнення Росії в Україну слід враховувати, що ворог навіть топоніміку використовує як маніпулятивний механізм для ретрансляції пропагандистських меседжів, цінностей, своєї світоглядної моделі та концепту так званого "руського міра". Повномасштабна війна стала каталізатором для прискорення процесу в Україні процесу і суспільно-політичного дискурсу того російського, що десятиліттями впроваджувалося як "велика російська культура", – заявив міністр Олександр Ткаченко.

Горького лупцювали в Кандибиному

Нагадаємо, що в Миколаєві свого часу у льотчика Чкалова відібрали вулицю і театр. Під час війни кудись «сховався» пам'ятник Пушкіну. А Максима Горького, який в Очакові на постаменті «розмовляв з Леніним», декомунізували ще шість років тому. Чи був пролетарський письменник на чорноморському узбережжі, достемен. Зате відомо, що його відлупцювали селяни в Кандибиному, а лікувався він в Миколаєві. А ось поет-трибун Маяковський у Миколаєві був кілька разів і його виступи мали успіх.