Щоб вчасно допомагати миколаївським енергетикам, SIEMENS призупинив виробництво для європейських замовників

Коментарi:

За допомогою обладнання, переданого компанією, «Миколаївобленерго» створює ділянки «розумних» мереж

Передові технології на енергетичному фронті АТ «Миколаївобленерго» як гуманітарну допомогу отримало сучасне обладнання від компанії SIEMENS

Ось уже понад 5 місяців, як російська армія бешкетує на українській землі. Щоденні масовані обстріли завдають великої шкоди, зокрема, й об'єктам електроенергетики.

Фахівці «Миколаївобленерго» збиваючись з ніг, ледве встигають на всі об'єкти, які потрібно відновити. Та й обладнання не витримує такого екстремального режиму роботи, адже морально застаріло та фактично виробило свій ресурс. Значну частину виведено з ладу періодичними обстрілами. Його відновлення та подальша експлуатація завдає чимало клопоту, адже потребує постійного контролю, нагляду та безпосередньої присутності персоналу.

Світові та європейські лідери енергетичної промисловості радо надають допомогу Україні. Яскравим прикладом такої підтримки є компанія SIEMENS. З перших днів військової агресії, компанія підставила плече українським підприємствам електроенергетичної галузі.

Як гуманітарну допомогу в Україні надійшли сучасні комутаційні апарати з функцією захисту електричних мереж, які надалі допоможуть у побудові ділянок «розумних» мереж з можливістю дистанційного керування. Для максимального прискорення постачання обладнання до нас Siemens навіть призупинив виробництво для європейських замовників.

Серед гуманітарного вантажу, поставленого АТ Миколаївобленерго, вакуумні вимикачі 10 кВ типу 3АЕ5184 та вакуумні реклоузери типу 3AD3533. У мережах АТ «Миколаївобленерго» все ще залишається значна кількість застарілого обладнання, зокрема масляні вимикачі, які потребують постійного контролю за рівнем масла, мають невеликий ресурс роботи між плановими ремонтами, до того ж високу небезпеку вибуху під час комутації. Тепер їм на заміну є комутаційні апарати європейської якості, які гарантують безпечну та надійну експлуатацію мереж, відрізняються тривалим терміном експлуатації та майже не потребують технічного обслуговування.

Вакуумні реклоузери SIEMENS 3AD3533 – комутаційні апарати нового покоління, що поєднують останні розробки гасіння електричної дуги та протиаварійну автоматику. Подібно до вимикача вони здатні комутувати номінальні струми і струми короткого замикання. Реклоузер оснащений датчиками та контролером, що забезпечує захист та можливість дистанційного керування, а також допомагає уникати тривалих перерв у роботі електромережі.

Крім того, миколаївські енергетики отримали релейні термінали – обладнання захисту та контролю стану мереж. Саме вони відстежують показники передачі електроенергії і дають команду відключення у разі аварійної ситуації. Дане обладнання вимагає високої кваліфікації персоналу при монтажі та налаштуванні, проте незамінне в завданнях управління, автоматизації роботи електричних мереж та її подальшого моніторингу.

Отримані релейні термінали фахівці Миколаївобленерго вирішили поділити на об'єкти, окремо виділивши підстанції класу напруги 150кВ, які є найважливішими центрами розподілу електроенергії. Після завершення робіт з їх встановлення оснащеність найважливіших приєднань сучасними терміналами релейного захисту суттєво збільшиться. Метою повне забезпечення оснащенням, однак у сьогоднішніх реаліях Суспільство самостійно не в змозі вирішити цю проблему.

Завдяки допомозі компанії SIEMENS пошкоджені електричні мережі відновлюються з використанням найсучаснішого обладнання. Реклоузери та вакуумні вимикачі поступово займають своє місце на підстанціях, які постраждали через ворожі обстріли. Операції з перемикань, які зазвичай потребують безпосередньої участі персоналу, можуть виконуватися прямо з пульта чергового диспетчера майже миттєво. Автоматизоване управління значно покращує роботу мережі в цілому, а також суттєво полегшує та прискорює проведення ремонтних робіт, і, головне – дозволяє вкотре не ризикувати життям персоналу.

АТ «Миколаївобленерго» високо цінує надану допомогу та намагається ефективно її використовувати, мінімізувавши ризики пошкодження обладнання. Установка сучасних комутаційних пристроїв і терміналів релейного захисту здійснюється на об'єктах Товариства, що на сьогоднішній день знаходяться поза зоною постійних обстрілів ворожої артилерії. Одночасно демонтоване застаріле обладнання застосовується як запасні частини.