43 роки тому у Миколаєві спустили на воду знаменитий «російський військовий корабель»

Миколаївські історичні хроніки


24 липня 1754 року народився адмірал Жан Батіст (Іван Іванович) де Траверсе (помер 1831-го) – головний командир Чорноморського флоту, перший губернатор міста Миколаєва, який сформував поліцію, фіскальну та гідрографічну служби.
26 липня 1842 року в Миколаївському адміралтействі спущений на воду 84-гарматний корабель «Варна», брав участь у Кримській війні та був затоплений у Севастополі.
26 липня 1886 року в Миколаєві народилася видатний учений-математик Ліліан Розанофф Лібер (померла 1986-го) – автор численних праць з теорії відносності Ейнштейна, неевклідової геометрії, професор університету Лонг Айленд (США).
27 липня 1897 року у Миколаєві з'явився перший громадський транспорт. Бельгійське акціонерне товариство відкрило рух кінно-залізниці (конки). Вагони рейковим шляхом пересувалися кіньми. Перша лінія конки пов'язувала Базарну площу з Військовим ринком.
27 липня 1979 року на заводі імені 61 комунара (нині Миколаївський суднобудівний завод) спущено на воду ракетний крейсер «Слава». На той час це було найвище досягнення радянської військово-морської науки та техніки.
У грудні 1989 року корабель був задіяний у саміті за участю радянського лідера Михайла Горбачова та президента США Джорджа Буша-старшого. Крейсер «Слава» повернувся до Миколаєва у грудні 1990 року на ремонт, який тривав до квітня 2000-го.
Під час ремонту 1996 року «Славу» перейменували на «Москву». І крейсер став третім найбільшим бойовим кораблем російського військово-морського флоту. А далі за цим кораблем потягнувся шлейф мерзенної та ганебної історії. Корабель був причетний до нападу 2008 року на Грузію, окупації Криму 2014-го, вбивства мирних жителів Сирії, починаючи з 2015 року, обстрілу 2022-го Миколаєва, Очакова, Одеси. На крейсері була зенітна ракетна система
С-300Ф "Форт" (в його арсеналі було 64 таких ракети).
Біля острова Зміїний цей «російський військовий корабель» був посланий відважним українським прикордонником на три веселі літери. Сталося це 24 лютого, а вже 13 квітня після ударів ЗСУ ракетами «Нептун» корабель отримав пробоїни та затонув.
Уламки крейсера вже внесено до реєстру об'єктів підводної культурної спадщини України під номером 2064 року.