"Нафтогаз" оголосив дефолт за єврооблігаціями

Коментарi:

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" оголосила дефолт щодо єврооблігацій.

Компанія заявила, що уряд України пішов на дефолт щодо єврооблігацій "Нафтогазу", не давши дозволу на їх погашення. При цьому НАК заявляє, що наразі позбавлений можливості самостійно залучати кошти на міжнародному ринку капіталу, і таким чином "Кабмін своєю забороною на виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023".

Ось офіційне повідомлення НАК:

"Сьогодні, 26 липня 2022 року, минув термін виплат НАК "Нафтогаз" власникам єврооблігацій.

Раніше, 21 липня 2022 року, Кабінет Міністрів України, діючи як загальні збори НАК "Нафтогаз України", своїм розпорядженням №625-р зобов'язав посадових осіб компанії вчиняти будь-які дії при виконанні угоди щодо єврооблігацій компанії лише після окремого погодження таких дій Кабінетом Міністрів. .

На виконання вищезгаданого рішення уряду, а також на виконання зобов'язань національної компанії щодо виплат за єврооблігаціями керівництво "Нафтогазу" завчасно звернулося до Кабміну за погодженням на здійснення цієї угоди.

У своєму офіційному листі уряду національна компанія вказала на наявність на її рахунках коштів, достатніх для виплат щодо єврооблігацій, а також описала ризики та негативні наслідки для "Нафтогазу" та країни у разі жорсткого дефолту щодо єврооблігацій компанії.

У свою чергу, КМУ не надав посадовим особам "Нафтогазу" дозволу виконати зобов'язання перед власниками єврооблігацій щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми та відсотків (за випуском 2022) та відсотків (за випуском 2024 року).

Таким чином, уряд пішов на дефолт щодо єврооблігацій НАК "Нафтогаз України".

Оскільки невиконання зобов'язань щодо єврооблігацій практично позбавило "Нафтогаз" доступу до міжнародного ринку капіталу, КМУ своєю забороною на їхню виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023".