Переможний марш на Миколаїв скасовується, – офіцер оборони армії Ізраїлю

Коментарi:

Названо сценарії виколупування окупантів з півдня України.

Контрнаступ ЗСУ на півдні вже йде, констатував військовий експерт та офіцер Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Ігаль Левін. Він розповів «НВ», як деокупують Херсон найближчого місяця.

- Тиждень пройшов під прапорами Антонівського мосту. Багато було звідти новин про удари. А яке значення має ця переправа для української та російської армії? Якщо міст знищать, що це дасть ЗСУ?

— У нас цього ранку ще одна гарна новина була: біля Антонівського мосту з'явився міст-побратим — через річку Інгулець, яким хтось завдав точкових ударів. Міст цей менший, скромніший і слабший — його ще простіше знищити.

У чому важливість знищення та вогневого контролю мостів? Антоновський і міст через річку Інгулець, який пов'язує Нову Каховку з Херсоном, відрізають Херсон і фактично блокують будь-які війська, хоч би які вони були — хоч тисячу, хоч десять тисяч людей. Вони будуть відрізані. Ці незрозумілі прильоти долаються, щоб це угруповання було відрізано.

А коли вона буде відрізана, у них вибір – або варитися у цьому казані, або виявить черговий «акт доброї волі».

- "Акт доброї волі", мабуть, уже не вийде. Його треба реалізувати та якось вийти...

- Так, домовитися з українським командуванням та вийти. Звісно, ​​хотілося б узяти полонених, бо це обмінний фонд. Але Україна звільняє свої землі: треба намагатися, щоб були мінімальні руйнування... Між вибором — воювати за Херсон, де можуть загинути навіть наші громадяни або випустити всі війська, як «акт доброї волі», — природно, краще зберегти своїх бійців і своїх громадян.

- Глава англійської розвідки Мi-6 Річард Мур заявив, що в наступні кілька днів Росії все важче буде відправляти на фронт бійців і озброєння. На його думку, відкривається вікно для контрнаступу.

- Контрнаступу не буде, як постійно про нього говорять, що воно почнеться різко. Тому що воно вже йде. На півдні звільнено 44 населені пункти офіційно. Ворог був під Миколаєвом позавчора ще. Прямо під Миколаєвом – бої були за аеропорт.

Ви, прокидаючись вранці, побачите не вивіску «контрнаступ почалося», а побачите новину про те, що ще один населений пункт звільнено ЗСУ.

Зараз ми бачимо роботу мостами – Антонівським і через Інгулець. Що це означає? Це якраз і є частиною всього процесу контрнаступу.

Контрнаступ йде, розвивається і це дуже добре.

- Звідки тоді беруться інші новини? Напередодні видання Foreign Policy, посилаючись на співрозмовників у країнах Заходу, написало, що вони очікують на початку 2023 року, що Росія, швидше за все, розпочне новий масштабний наступ, намагаючись захопити Одесу. Як вони можуть готувати цей наступ?

- Вони можуть що завгодно готувати. Готувати – не означає реалізувати.

Ви не забувайте, що загроза Одесі не пішла нікуди, вона є. Просто вона мінімальна. Так само, до речі, як і наступ на Київ.

Нині малі шанси на те, що вони знову рушать на Київ, але вони є.

Коли такі речі говорять, то кажуть про бажання. Якщо ми подивимося заяви якогось Лаврова, він каже, що «наша географія змінилася». Тобто тепер не лише «Л/ДНР», а «рушимо далі». Але треба розділяти і дипломатичні, і політичні заяви, і якісь інсайди, ЗМІ, і те, що роблять військові на місцях.

Я маю інформаторів на місцях, на окупованій території. Вони розповідають, що перше, постачання взагалі ніяке. І російські солдати дуже злі та дуже сумні. Злі, бо їх там кинули. І дуже сумні, бо щоночі ВСУ займаються роботою з них, щоночі прильоти, є вбиті. І це дуже сильно на них тисне психологічно.

- Скільки вони там ще зможуть протриматися, перш ніж оголосять про акт доброї волі, наприклад?

– Від командування залежить. Чи захоче командування залишити їх у цьому херсонському казані варитися? Особливо до зими.

- Уявляю таку ситуацію, що ЗСУ обрубують мости, шляхи, беруть під вогневий контроль усі можливості підходу. У нас є ще один залізничний міст через Дніпро. Там може лише поїзд пройти. Ну поїзд – це не голка, яку не помітиш, тобто по ньому можна одразу завдати удару.

А далі хай вони самі вирішують: хочуть вони це угруповання кинути напризволяще або ми побачимо їхню втечу з Херсона. Важко уявити, що вони з Херсона тікають, але було важко уявити, що вони з-під Києва тікають.

— Але ж важко уявити. Все-таки вони чекатимуть наказу? Ми не побачимо, що вони масово здаватимуться в полон?

- Ні. Якщо угруповання оточене та командування на тактичному рівні розвалено, солдати деморалізовані, вони можуть здаватися в полон. Я не заперечую взагалі жодних сценаріїв — і здачі в полон, і боїв, і того, що Росія спробує угруповання вивести, щоб його зберегти.

Але так чи інакше, всі сценарії — ті, де Україна диктує свої умови. Це все сценарії контрнаступу. Зверніть увагу: немає сценарію, що вони змогли відремонтувати мости, збити всі «Хімарси», снаряди, українські ракети і зараз рушать переможним маршем на Миколаїв. Таких сценаріїв не розглядаю. Але сценарії, які так чи інакше призводять до деокупації Херсона, реальні. І вони, швидше за все, і будуть реалізовані найближчого місяця.