Воєнні злочини рф проти культурної спадщини України зафіксовано і на Миколаївщині

Міністерство культури задокументувало 434 епізоди воєнних злочинів рф проти культурної спадщини України.

"На 22 липня зафіксувано 434 епізоди воєнних злочинів рф проти української культурної спадщини. Зокрема, унаслідок обстрілів зазнали руйнувань та пошкоджень 129 об'єктів культурної спадщини. Серед них – 22 пам'ятки національного значення, 100 – місцевого значення, пошкоджено 105 об'єктів цінної історичної забудови.

Були знищені чи постраждали 149 релігійних споруд, із них 50 перебувають на обліку як пам'ятки історії, архітектури та містобудування або цінна історична забудова; 46 меморіальних пам'яток на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ століть; 33 музеї та заповідники; 41 бібліотека; 65 будинків культури, театрів, кінотеатрів.

Загалом злочини рф зафіксовано у 15 регіонах: 99 – у Харківській області; 97 – у Донецькій; 79 – у Київській; 44 – у Луганській; 38 – у Чернігівській; 28 – у Сумській; 16 – у Запорізькій; 8 – у Миколаївській; 6 – у Житомирській; 5 – у Києві; 5 – у Херсонській; 4 – у Дніпропетровській області, 2 – в Одеській, 2 – у Вінницькій, 1 – у Львівській.

"Українській культурі та національній спадщині завдано збитків майже на 6 мільярдів євро, і, судячи з дій та намірів, ця цифра лише збільшуватиметься", – наводить пресслужба міністерства культури та інформаційної політики слова міністра Олександра Ткаченка.