Україна підписала зернову угоду з Туреччиною й ООН — без перемир'я та зняття санкцій

Коментарi:

країнська делегація на чолі з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим підписала договір про зерновий коридор із Туреччиною й ООН, що передбачає розблокування українських портів. Про це стало відомо з трансляції церемонії підписання.

Після прибуття до Стамбула українська делегація провела переговори з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк уточнював, що Україна підписує договір із Туреччиною й ООН і бере на себе зобов'язання перед ними. Росія підписує дзеркальний договір із Туреччиною й ООН.

За його словами, жодного супроводу транспорту російськими кораблями та присутності представників РФ в українських портах не буде, а у разі провокацій настане негайна воєнна відповідь.

"Усі перевірки транспортних кораблів здійснюватимуться загальними групами у водах Туреччини у разі виникнення такої потреби", — заявив Подоляк.

З російської сторони документ підписав міністр оборони Сергій Шойгу.

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм заявив, що йдеться про розблокування портів Одеса, Південний і Чорноморськ. Він зазначив, що документ буде повністю оприлюднений, а жодних закритих протоколів у ньому немає.

Найєм наголосив, що угода не передбачає послаблення санкцій проти Росії, а також не впливає на дії Збройних Сил України на фронті.

"Жодних поступок, перемир'я тощо. Ворог має залишити наші землі та заплатити за всі свої злочини. Контроль за портами Одеса, Чорноморськ і Південний повністю був і залишається за українською стороною. Знаходження у цих портах жодних інших суден, окрім тих, що мають забезпечувати експорт зерна та пов'язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається", – написав він.