Сергій Токарєв про запуск Roosh: "Наша мета – вийти за рамки буденності"

Коментарi:

В Україні з'явилась технологічна компанія Roosh. Компанія створює власні ІТ-продукти та інвестує в інноваційні проекти з пріоритетом на AI та ML. Компанію заснував IT-підприємець та інвестор Reface Сергій Токарєв.

Партнерами Токарєва за проектом стали засновник Reface Ден Дмитренко, фінансист та спеціаліст з управління активами в галузі ІТ Сергій Карташов, а також Євген Козицький та Кирило Ухо.

Чутки про створення нової компанії ходили вже давно, але лише в середині липня офіційні повідомлення з'явилися на сторінках Токарєва та Roosh.

«Головним завданням цього року ми з командою запланували впорядкувати себе — перетворитися на структурний бізнес: зарелізувати проекти, які розпочали ще 2020 року, і зібрати їх усіх у єдину компанію. Саме в такій послідовності, хоч зазвичай прийнято навпаки. Нам взагалі важливо якнайменше асоціюватися з тим, що «зазвичай прийнято». Тому що, дотримуючись тільки такої логіки, можна створювати та інвестувати в продукти, що змінюють свої індустрії», – пише Сергій Токарєв на особистій сторінці у Facebook.

Він підкреслює, що команда Roosh збирається розвиватися в різних технологічних напрямках, але пріоритет віддається проектам, пов'язаним із штучним інтелектом та машинним навчанням (AI та ML).

Саме ця наукомістка сфера у наші дні дедалі більше зміцнює свої позиції у світі IT та суміжних галузях. За даними дослідників Стенфордського університету AI і ML зараз є одними з областей, що найбільш інвестуються, де за минулий «ковидний» рік частка приватних капіталовкладень склала 60% (це більше 40 млрд доларів).

Незважаючи на те, що про створення Roosh оголосили тільки зараз, команда вже має в активі достатньо реалізованих проектів.

Серед них додаток Reface – це 100 мільйонів завантажень за 14 місяців, мільйонні інвестиції та перше місце в топі App Store: восени минулого року додатку вдалося обійти навіть таких гігантів, як Netflix, YouTube, TikTok та Zoom. Програма здатна змінювати обличчя на відеороликах та гіфках. За словами фаундерів українського стартапу, мета полягає в тому, щоб користувач міг дивитися серіал, наприклад, із самим собою у головній ролі. Навіть Ілон Маск оцінив.

Ще один проект Roosh – Pawa, венчурна студія, що розвиває проекти на базі машинного навчання. За словами Токарєва, цей проект дозволить масштабувати ідеї ML від концепції до повноцінної компанії. Команда планує створити найбільший у Європі акселератор для розробки бізнес-проектів на базі штучного інтелекту та машинного навчання. Головний фокус на фінанси, медіа, геймінг та охорону здоров'я.

ZibraAI – стартап, що спеціалізується на 3D-рендерингу та створенні 3D-об'єктів за допомогою компактних нейромереж. Запущено цього літа. Головне завдання фаундерів – зробити так, щоб гра нагадувала реальність і мало чим відрізнялася від неї.

Roosh Ventures – венчурний фонд створений командою Roosh. Допомагає стартапам швидше розвиватись. Roosh Ventures відстежують найбільш перспективні проекти в США та Європі та надає їм фінансування. Пріоритет надається проектам на ранніх стадіях. Однією з портфельних інвестицій фонду став проект Oura – кільце-трекер та спеціальний додаток на смартфон, що регулює дані та налаштування. Кільце відстежує частоту серцевих скорочень, частоту дихання, режим сну, температуру, рух та інші метрики.

Сергій Токарєв упевнений, що майбутнє саме за сегментом штучного інтелекту та машинного навчання. Ці технології все більше впроваджуються в життя людей – від комп'ютерних ігор з атмосферою повного занурення в ігрову реальність до додатків, що автоматично генерують, коригують і перекладають текст.

Однак надзавданням для колективу Roosh Токарєв називає саме якісну зміну ринку ІТ в Україні. Він зазначає, що попит на українських ML-фахівців у світі динамічно зростає. У зв'язку з цим вони часто їдуть із країни або працюють на аутсорсі. Команда Roosh має намір змінити цей звичайний стан справ, вивівши на орбіту амбітні проекти, які б мотивували фахівців залишатися і працювати в Україні.