У Миколаєві все частіше помічають злодійські мітки у залишених без нагляду квартир

Коментарi:

У Миколаєві злодії шукають видобуток: мешканці багатоквартирних будинків просять сусідів бути пильними

Щоденні обстріли міста змушують миколаївців шукати притулок у безпечних регіонах. Без нагляду залишаються будинки та квартири, які можуть стати ласим шматком для злодіїв та мародерів.

Днями мешканці у Миколаєві розмістили у своєму домовому чаті фото, що свідчить про нездорову увагу зловмисників до квартир, які залишили без нагляду. Зловмисники використовують старий Лайфхак для перевірки житла на наявність господарів. Спеціальні «мітки» допомагають потенційним мародерам дізнатися, чи відчинялися двері останнім часом.

За даними, оприлюдненими місцевою владою, майже половина жителів Миколаєва залишила місто. І більшість із них мають рідкісну можливість навідуватися додому. Для інших такого шансу немає.

І якщо до війни жертви квартирних злодіїв швидко повідомляли про злочин поліцейським, то зараз правоохоронці отримують цю інформацію не вчасно. Таким чином, наявна статистика крадіжок із житлових приміщень не може показувати реальної картини.

У будь-якому випадку злочин краще запобігати, ніж розкрити.

Захистіть свій будинок

Експерти Управління поліції охорони в Миколаївській області дали несільку порад тим, хто змушений надовго залишити житло без нагляду.

- Встановіть надійні вікна та двері. Наразі виробники пластикових вікон можуть запропонувати клієнтам протизламну фурнітуру. Така фурнітура в залежності від класу безпеки ускладнює проникнення в приміщення через вікно і коштує недорого. Якщо квартира на першому або останньому поверсі встановіть ґрати на вікна та балкони;

- у приватних будинках та дачах можна встановити захисні ролети. Зсередини вони відкриваються та закриваються за допомогою кнопки, а зовні захищені від несанкціонованого вторгнення;

- подбайте про надійність вхідних дверей. Найкращий варіант – металеві двері (важкі, виготовлені з якісного матеріалу, не «китайські», які зловмисники можуть відкрити як консервну банку). Важливим фактором є надійність замку.

Взаємна підтримка та солідарність – основа безпеки

Якщо плануєте поїхати надовго, попросіть сусідів доглянути квартиру. У свою чергу, підтримуйте тих, хто живе поряд і був змушений залишити рідне місто. Звертайте увагу на сторонніх у вашому під'їзді, хтось із них, можливо, прийшов далеко не з добрими намірами та не в гості до знайомих. Під час військових дій така уважність може врятувати не лише майно, а й життя мешканців будинку.