НБУ різко опустив офіційний курс гривні одразу на 25%. Чому і що буде далі?

Коментарi:

Нацбанк України опустив офіційний курс гривні одразу на 25%, до 36,56 грн/долар.

У НБУ повідомили, що рішення ухвалене "з урахуванням зміни фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара США до інших валют".

"Такий крок дозволить збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни", – повідомляється у релізі на сайті НБУ.

Основна причина, чому НБУ опустив курс гривні, – необхідність покриття дефіциту бюджету.

За даними української влади, щомісячний дефіцит бюджету становить 9 млрд доларів. Цей дефіцит планується покривати рахунок надходжень від країн Заходу та міжнародних фінансових організацій. Однак вони поки що не підтвердили готовність давати Україні суму 9 млрд щомісяця. Надходження, про які зараз йдеться, значно менші – менше 5 млрд на місяць.

У таких умовах єдиним способом звести до бюджету доходи з видатками є девальвація гривні. Тобто щоб кошти, що надходять від Заходу, перетворювалися на більшу кількість гривні.

І рівень, до якого НБУ ще опускатиме гривню, безпосередньо залежить від обсягу західної допомоги. Що менше вона буде, то сильніше опустять курс гривні.

Після запровадження гнучкого курсу фінансисти чекають на девальвацію безготівкової гривні на міжбанку до 35-37грн/$. А потім допускається і обвал готівкових курсів – аж до 40грн/$.