Робота без гарантій та фіксованого часу: Рада запровадила нову форму трудових договорів

Коментарi:

Верховна рада ухвалила урядовий законопроект щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості. Законом запроваджується нова особлива форма трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Про це повідомляє народний депутат Ярослав Желєзняк.

Законом (проект №5161) встановлюється, що обов'язок працівника виконувати роботу виникає виключно за умови надання доступної роботи без гарантій того, що така робота надаватиметься постійно.

Документом передбачено, що роботодавець не може заборонити працівникові працювати за іншим трудовим договором в іншого роботодавця.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом повинен містити спосіб та строк повідомлення працівника про наявність роботи, спосіб та строки повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи, інтервали, в які від працівника можуть вимагати працювати (базовий годинник та дні).

Заробітна плата виплачується працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, за фактично відпрацьований час.

"Використання трудового договору з нефіксованим робочим часом посилює мобільність працівника, дає більшу свободу вибору в реалізації права на працю, а також створює зручний механізм легалізації роботи фрілансерів, які надають перевагу виконанню короткострокових проектів і не обмежуються виконанням робіт в одного замовника", – йдеться у пояснювальній. записку до проекту.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом за своєю юридичною природою є аналогом іноземного zero hours contract, який на сьогодні широко застосовується у Великій Британії, Бельгії, Нідерландах, Угорщині тощо. Кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом в одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної чисельності трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець, зазначають автори проекту.