Затримано ексначальника управління СБУ в Криму: підозра в держзраді

Коментарi:

Силовики затримали ексначальника управління Служби безепки України в АРК Олега Кулініча.

Місце затримання не повідомляється. Кулінічу інкримінують кілька статей Кримінального кодексу, в тому числі й "державну зраду".

Офіційно в СБУ нагадали, що протидія спецслужбам РФ та їх спробам розширити агентурну мережу в українських органах державної влади є одним із головних напрямків діяльності СБУ.

За інформацією столичних ЗМІ, Кулінича було задокументовано на спілкуванні з представниками Міноборони Росії, а також з екс-заступником секретаря РНБО за часів Януковича Володимиром Сівковичем (після Майдану живе в Росії).

Кулініч навчався в Академії ФСБ і проходив військову службу у Федеральній службі контррозвідки РФ. Йдеться про п'ятирічний період – з 1989 по 1994 рік – частково за СРСР, частково вже за Російської Федерації. Тобто починав він навчатися у Вищій школі КДБ СРСР, а закінчував уже навчання в Росії – до установи, яка зараз називається Академією ФСБ, а 1994 року – Академією Федеральної служби контррозвідки РФ.

"Фігурантами таких справ були й співробітники СБУ, що свідчить про тенденцію до самоочищення Служби. Викриваючи такі ситуації, а не приховуючи їх, ми впроваджуємо курс на побудову сучасної та дієвої спецслужби, що здатна протидіяти сильному ворогу, який наносить шкоду державній безпеці України. Безпосередньо в рамках даної справи СБУ готова надати максимальне сприяння та всю необхідну інформацію для подальшого її розслідування. Окремо нагадаємо: фігурант кримінального провадження був звільнений з посади в березні цього року. "Наголошуємо: в СБУ працюють тисячі чесних і професійних патріотів, багато з яких зараз захищають Україну на фронті зі зброєю в руках. Ми ж продовжуємо курс на очищення Служби", – повідомили у відомстві.

Довідково: Кулініч Олег Миколайович був призначений начальником Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим у жовтні 2020 року. У березні 2022 року Зеленський звільнив його з цієї посади.