Щоб відновити спалені території Кінбурна, потрібно сорок років, – екологи

Супутникові дані Sentinel-2, LIK, NDWI, SWIR.

Через обстріли Національний природний парк "Білобережжя Святослава" зазнав найбільшої шкоди, в порівнянні з іншими об’єктами природно-заповідного фонду Миколаївщини. На початок липня на Кінбурнському півострові вигоріло 1640 гектарів території в межах Національного природного парку "Білобережжя Святослава" та 200 гектарів на території Регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса".

"Усі пожежі виникли внаслідок бойових дій та обстрілів. У червні тільки п’ять днів минуло без пожеж. Майже дві тисячі гектарів постраждали. І це стосується не лише хвойних дерев, а й усього живого: червонокнижних рослин, птахів, звірів. Російські війська на півострові постійно не перебувають, але часто заїжджають. Ці проїзди, вибухи й постріли дуже негативно впливають на природу", — каже заступник директора НПП "Білобережжя Святослава" Павло Холодняк.

Він розповів розповів, що станом на 1 червня сума збитків, що завдані території парку внаслідок спалення дикорослих трав’яних насаджень через обстріли становила 11 мільйонів 178 тисяч гривень. А збитки від лісових пожеж, що виникли через дії окупантів, майже 687 тисяч гривень.

Працівники науково-дослідного відділу НПП "Білобережжя Святослава" регулярно збирають дані супутників Sentinel-2, LIK, NDWI, SWIR. На основі їхнього аналізу науковий співробітник відділу Євген Касьянов розробив авторську методику підрахунку площ, які вигоріли від пожеж, що виникли під час проведення бойових дій на території парку.

"Ця методика в умовах постійної небезпеки для життя співробітників парку є найбільш дієвою для обчислення шкоди природі. Бо екологічні втрати від війни зростають щодня. Штучні ліси на Кінбурнському півострові ростуть із 1960-х років. Приблизно через 40 років тут з'явилися гриби, комахи, птахи, звірі. Щоб відновити спалені за чотири місяці війни ліси – потрібні десятиліття", – цитує Павла Холодняка «Суспільне Миколаїв».