У миколаївській мерії вважають, що немає сенсу опалювати будинки з вибитими дверима та вікнами

Коментарi:

Пошкоджені обстрілами багатоповерхівки, можливо, відключать від централізованого опалення

Мерія Ніколаєва розглядає варіант із відключенням опалення багатоквартирних будинків, які отримали пошкодження від російських обстрілів, насамперед тих, де не встигнуть замінити розбиті вікна.

Про це в інтерв'ю виданню Країна розповів міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич.

Журналіст запитав, як працюватиме опалення багатоквартирних будинків, якщо там мешкає менше половини людей, а в деяких до десятка сімей?

Сенкевич же відповів, що його більше хвилює не кількість мешканців, а відсутність шибок у розбитих вікон, які затягнуті плівками. За інформацією мера, таких сьогодні вже понад 400 багатоквартирних будинків.

— Ми це питання опрацьовуємо з ОВА та Міністерством розвитку громад та територій України. Розглядаємо кілька варіантів. Один із них — можливо, нам доведеться когось переселяти, бо фізично неможливо опалити такий будинок — вікна розбиті, люди поїхали, а зробити субтропічний клімат ми не можемо. Швидше за все, виселятимемо людей і розумітимемо, в яких будинках проводитиметься запуск тепла на індивідуальних правилах. Справа в тому, що у нас 99% багатоквартирних будинків обладнані тепловими лічильниками і де не подаватиметься тепло, нічого не нараховуватиметься. У деяких будинках ми просто не матимемо технічної можливості включити тепло, — сказав Олександр Сенкевич.

Інформувати про перспективи опалення, на думку Сенкевича, будуть глави ОСББ та керуючі компанії.

Щоб закрити розбиті вікна в квартирах тих, хто виїхав з міста, мерія планує наймати альпіністів.

— Уявимо – є будинок із 80 квартирами, у 10 із них немає мешканців, вікна розбиті, а господарі поїхали. Тому є тільки два варіанти – або ламати двері, заходити у квартиру та забивати вікна, або зачинити вікно зовні. Зі склом в Україні зараз проблеми. Найбільший завод із виробництва скла перебував у Гостомелі, на ринку величезний дефіцит скла та склопакетів, тож вікна поміняти дуже складно, — зазначив мер.