500 бойових бурятів написали рапорти про звільнення

Коментарi:

Буряти, тувинці, дагестанці, калмики прозріли, що вони гарматне м'ясо


Вже близько п'ятисот військових з Бурятії розірвали договір з армією Росії, запевняє фонд "Вільна Бурятія". Військові написали рапорти про звільнення, але просто так виїхати не вийшло: у більшості з них відібрали телефони та обманом намагалися повернути до зони бойових дій.
Віце-президент фонду "Вільна Бурятія" Вікторія Маладаєва розповіла, хто звертається за допомогою з військових, як їм вдається повернутися додому і як у республіці триває прихована мобілізація. Видання НВ розмовляло із правозахисницею
А ті люди, які вам дзвонять із України, що вони розповідають?
— розповідають жахи. По-перше, їх там тримають. У нас нещодавно було кілька військовослужбовців, яких тримали в Алчевську. Вони вже три тижні тому написали рапорти, командир відмовлявся приймати їх. Вони здали екіпірування, зброю, вже були на вокзалі, хотіли своїм ходом дістатися своєї військової частини, щоб там написати рапорт про звільнення, але їх затримала військова поліція, їх відвезли у зворотному напрямку, утримували в підвалі. Загалом використовували як робочу силу. Вони просто боялися, що їх без екіпірування відправлять назад на фронт, де просто по-тихому вб'ють без зброї. Вони стрибали з автобуса. І буквально вчора з'явилася перехоплена аудіорозмова у фейсбуці у групі міністерства оборони України, яка підтверджує наші слова. Військовослужбовець там казав те саме, що вони вистрибували і що їх обманом везуть назад на фронт.
— Стосовно людей із Бурятії росіяни, ті люди, які представляють так звані республіки, якось інакше до них ставляться? Вони кидають їх на передову?
— Це видно з втрат. У нас основні втрати бурятів були на початку війни. Ми бачили це за статистикою. У нас був просто шквал вантажу 200, і досі приходить постійно. У нас у Бурятії розуміють, що наші військові частини кинули як гарматне м'ясо. З перехоплених аудіорозмов ми це бачимо. Тому що нас не шкода, тому бурятів, тувинців, дагестанців, калмиків відправляють на передову. Тому у нас найбільше втрат.