Загиблі городяни та вмираючий бізнес, – мер Сенкевич про те, чим для Миколаєва стала війна

Коментарi:

Сьогодні, 6 липня, мер Олександр Сенкевич провів брифінг, на якому розповів, яку шкоду місту Миколаєву завдала війна.

Жертви та постраждалі

Найстрашніше це загиблі люди.

В результаті повномасштабного вторгнення Росії в Миколаєві загинула 121 людина, серед них одна дитина. Ще 534 особи отримали поранення, з них шестеро – діти.

“На сьогоднішній день у Миколаєві загинула 121 особа, з яких 1 дитина. 534 особи отримали поранення, з яких 6 – діти”, – повідомив Сенкевич.

Обстрілюють усі райони

Щодо ситуації у Миколаєві Сенкевич зазначив, що місто обстрілюється з першого дня вторгнення. За 4 місяці Миколаїв не зазнавав обстрілів лише 20 днів.

“Обстрілюють околиці, але у будь-якому випадку складається враження, що місто поділено на осередки. І росіяни обстрілюють кожну клітинку, тобто немає мікрорайонів, які не були б обстріляні. 80% тих снарядів – це РСЗВ, тобто ракетні системи залпового вогню. Вони обстрілюють із Херсона, села Зеленівка. Снаряди за 2 хвилини долітають до міста, і коли ми вже чуємо вибухи – запускаємо сирену. В останні тижні нас почали бомбити ракетами типу Х22 Онікс. Просто б'ють містом”, – додав він.

Сенкевич також додав, що Миколаїв з першого дня війни почав окопуватись. Комунальні служби з 24 лютого почали будувати блокпости, копати траншеї, виконуючи роль "будбату" нашої армії.

Миколаїв та "російський світ"

Міський голова також пояснив з приводу тези щодо проросійсько-налаштованого населення міста.

“Багато хто каже, що у Миколаєві були люди, які любили “російський світ” – це неправда. Люди просто любили Радянський Союз, бо під час нього у Миколаєві із 500 тисяч мешканців 100 тисяч було зайнято суднобудуванням. Після розпаду Радянського Союзу російські олігархи викупили цей завод та зруйнували. Але люди не поєднали "російський світ" і розвал заводів, а поєднали розвал Радянського Союзу, незалежність та розвал заводів. Це легше пояснити. Тому сьогодні всі мотивовані та готові захищати місто”, – пояснив він.

Бізнес вже на межі

Нині у Миколаєві не працюють великі підприємства. Середній бізнес також вивозить своїх людей та обладнання.

Залишився лише малий бізнес, який на межі виживання.