Почему из Николаева не эвакуировали зоопарк, рассказал директор Владимир Топчий

Коментарi:

З початку війни Миколаївський зоопарк перебував під обстрілами. Усього територією прилетіло 8 ракет. Бог уберіг і дивом обійшлося без постраждалих – лише паркан погнуло, сітку порвало.

«Одна у музеї, дві на території лежать – ми їх не прибираємо, щоби показувати журналістам. Одну ракету віддали до Німеччини на антивоєнну виставку. Нас попросили, ми віддали. Ще одну ракету забрали ЗСУ. У ній зберігся блок управління, він має цінність для вивчення», – розповів Лівому берегу директор зоопарку Володимир Топчій.

За його словами, найгірше було в перші два тижні війни. Фашисти стояли в Кульбакіному і було незрозуміло, що далі. Громадський транспорт не працював, співробітники ночували у зоопарку (досі кілька людей ночують).

Чому ж тоді тварин не евакуювали?

«Було дуже складно організувати це технічно, логістично. Евакуація – це величезний ризик тваринам. Ще зима, морози. Можна було занапастити всіх – і мавп, і жирафів, і слонів, і тих самих бегемотів.

Та й куди евакуювати таку величезну колекцію? Потрібно знайти місце. Довелося б когось залишати. Як вибрати, кого ми рятуємо, хто важливіший і дорожчий за життя, а кого можна залишити на загибель?

Тому ми вирішили залишитися тут усі разом. Це був перший місяць війни, найтривожніший. Сподіваюся, більше питання евакуації нас не порушить», – пояснив Володимир Топчій.

За 121 рік історії зоопарку тут не було жодного вихідного. Він може бути закритий для відвідувачів, але все одно працює. Зоопарк як занедбана домна і вже неможливо згасити. Щодня потрібно годувати тварин, прибирати за ними і таке інше.

До речі, Володимир Топчій розповів, що кілька українських зоопарків зараз в окупації. Це Бердянський, Арбатська Стрілка, Асканія Нова. Зоопарк у Мелітополі став на шлях колабораціонізму – вже збираються вступати до асоціації зоопарків Росії.

«Колеги з Росії, до речі, жодної допомоги не пропонували. У принципі, це зрозуміло – вони бояться і, очевидно, підтримують свій уряд. Тому ми, як і багато європейських зоопарків, вийшли з Євразійської асоціації зоопарків та акваріумів – неможливо бути в одній асоціації з людьми, які підтримують дії Росії", – наголосив Топчій.