Незважаючи на війну, миколаївським школярам потрібно буде пройти медогляд

Коментарi:

До 1 вересня "довідка" обов'язково має бути лише у першокласників

Управління освіти Миколаївської міськради роз'яснює порядок проходження медогляду школярів на початок навчального року.

Наголошується, що військовий стан не впливає на порядок проходження обов'язкових медичних оглядів. Отже, вони, як і у мирний час, проводяться відповідно до законів та підзаконних актів України, зокрема, Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (стаття 26). Про це повідомляє Центр громадського здоров'я.

Медогляд для першокласників

Первинки повинні обов'язково пройти медичний огляд перед школою. Перед вступом до першого класу потрібно відвідати таких лікарів та пройти такі аналізи:

  • дитячий хірург;
  • дитячий ортопед-травматолог;
  • дитячий офтальмолог;
  • стоматолог;
  • інші спеціалісти зі свідчень;
  • аналіз крові на гемоглобін;
  • інші аналізи за показаннями.

Медогляд для школярів 2-11 класів

Діти, які вже навчаються у школі, мають проходити медичний огляд один раз на рік, але не обов'язково робити це перед навчальним роком. Можна перенести похід до лікаря на інший час, щоб не утворювати черги.

З 7 до 17 років аналізи та вузьких фахівців потрібно проходити лише за необхідності. Консультації та аналізи для кожного віку підкаже педіатр чи лікар, який направляє на огляд. За наслідками огляду лікар видає довідку №086-1/о. У ній міститься висновок про стан здоров'я дитини, діагноз, групу на фізкультурі.

Для того, щоб перед 1 вересня біля кабнетів лікарів не вишиковувалися черги, МОЗ рекомендує проходити медогляд наприкінці серпня лише майбутнім «першківцям». Іншим школярам слід пройти такі огляди, коли зручно, але обов'язково 1 раз на рік. Наприклад, можна запланувати візит до педіатра чи сімейного лікаря ближче до дати народження.

Схему періодичності обов'язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів також можна знайти у наказі Міністерства охорони здоров'я України від 16 серпня 2010 року № 682.