Що таке "ефект латте" або грошова ілюзія

Коментарi:

"Ефект латте": у чому полягає теорія фінансового накопичення за Девідом Бахом, чи справді вона приносить доходи і чому її критикують не лише фінансисти, а й психологи.

Те, що інвестувати кошти треба розумно знають усі. Але не кожен знає, які джерела для інвестицій є найбільш надійними і яка схема інвестування є найбільш прибутковою. Про інструменти ми сьогодні говорити не будемо, а ось "ефект латте" як одну із схем вигідних інвестицій розглянемо.

Що таке "ефект латте" і як працює дана схема

Це фінансовий інструмент, який демонтує, що навіть мінімальні заощадження за правильного інвестування можуть приносити непогані доходи. За такою схемою працюють азартні клуби (наприклад, PM казино), які дозволяють вигравати гроші навіть за мінімальних ставках.

Вперше цю схему описав у своїй книзі американський фінансист Девід Бах. Автор розповів історію однієї американки, яка жила від зарплати до зарплати та нічого не могла відкласти. Коли Девід дізнався, що дівчина щоранку п'є каву по 5 доларів, він запропонував їй відмовитися від латте і відкладати заощаджені гроші на депозит. Дівчина спочатку здивувалася, але під час нескладних математичних підрахунків з'ясувалося, що за місяць такої економії вона зможе відкласти 150 доларів, які за рік перетворяться на 1800.

Які недоліки має ця схема?

"Ефект латте" часто називають грошовою ілюзією, адже дана схема не враховує багатьох факторів, які безпосередньо впливають на розмір депозиту. Наприклад, річну інфляцію. Якщо заощаджені кошти поставити до банку під 10% річних при врахуванні 15% інфляції, то жодного прибутку вкладник не отримає.

Почали критикувати автора фінансової теорії як фінансисти, а й психологи. Вони впевнені, що така економія не принесе дівчині бажаного пасивного доходу, натомість змусить її відмовитись від того, що вона любить.