Театр бойових дій: актори Миколаївського драматичного театру зараз грають навіть у бомбосховищах

Коментарi:

Війна своїми уламками намагається розбити духовне життя, культуру та мистецтво у Миколаєві. Але зламати городян не можна.

Перед бійцями грали і у Другу світову

Показовий приклад – Миколаївський академічний художній драматичний театр. Його директор-художній керівник Артем Свистун розповів, як працює колектив у прифронтовому місті-герої.

«Нашому театру давати вистави на фронті не звикати. Якщо згадати історію, то наші артисти на чолі з легендарною Надією Огонь-Догановською до Другої світової їздили з агітбригадами навіть на передову», – розповів Артем Свистун.

Змінили назву

Директор зазначив, коли почалася війна з офіційної назви театру цілком логічно зникло слово «російська», а вистави зараз перекладають українською.

«Це наша громадянська позиція. 24 лютого завершилася історія російського театру у Миколаєві. Тому ми маємо показати наше прагнення до цілісності держави», – каже Артем Свистун.

Театральна сцена у бомбосховищі

Поки що театр не може приймати глядачів. Тож працює на виїзді. Доводиться виступати навіть у бомбосховищах та місцях розташування тимчасових переселенців, у будинках для людей похилого віку.

Показують для дітей казки, а для воїнів ЗСУ та територіальної оборони – патріотичну програму «Все буде Україна». Декілька разів артисти театру приїхали до жителів Коблево з концертною програмою.

«Ми як творчий фронт із перших днів війни підтримуємо наших хлопців, які одягли військову форму. І дівчат-волонтерів, які шиють балаклави, бафи», – каже Артем Свистун.

Творчі плани та реставрація

Цього року – 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. До цієї дати головний режисер Євген Курман готує велику авторську програму.

Художник-постановник Олена Рікусова наголосила, що швейний цех театру наразі виконує великий обсяг роботи. Шиє нові костюми, для створення яких використовують чимало підручних матеріалів.

Окрім того, тривали ремонтно-реставраційні роботи будівлі театру. Тут у заступника директора театру Миколи Ворони також великий фронт робіт.

Мельпомена із Херсона

Понад 60 колективів з України, Португалії, Чехії, Польщі, Туреччини, Грузії, Німеччини, Румунії, Франції, Японії та США підтримали XXIV театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», який раніше проводився у Херсоні. На цей раз він проходив у змішаному форматі. Миколаївський театр представив онлайн-спектакль Неди Нежданої «Коли повертається дощ» режисера Катерини Богданової. Цим миколаївці подали сигнал сусідам-херсонцям: ми щодня дедалі ближче до Перемоги. Херсон – це Україна!