Ізраїльський експерт пояснив, навіщо ЗСУ вдарили по "вишках Бойка"

Коментарi:

Ударом по "вишках Бойка" у Чорному морі ЗСУ могли перевіряти, куди зможуть дістати західні ракети, або ж провокувати окупантів на наближення до берега.

Таку думку висловив ізраїльський журналіст Сергій Ауслендер, повідомляє "Апостроф".

"У мене два пояснення, при чому одне не виключає другого. Перше – це те, що українське командування, українські збройні сили пробують, куди вони можуть дотягнутися західною зброєю, яка починає надходити. Я не знаю, чим завдали удару по цих вежах. Це цілком могла бути і ракета Harpoon, тому що мета знаходиться в морі. Це могла бути якась оперативно-тактична ракета з цих комплексів HIMARS або MLRS, які зараз теж отримують за ленд-лізом, і Німеччина збиралася кілька установок передати", – пояснив Ауслендер.

ЗСУ, за словами експерта, обрали хорошу мету – вона не могла протидіяти удару.

"Це не бойовий корабель, який може маневрувати, створювати перешкоди або відстрілюватися, намагатися збити цю ракету. Тож перше пояснення у мене таке: намагаються зрозуміти, куди можуть дотягнутися і яку мету можуть вразити. Тому що я не дуже розумію зі стратегічної точки зору. , яка була цінність цих вишок, ніж вони були такі цінні", – зазначив Ауслендер.

"Друге пояснення – це те, що українці таким чином намагалися спровокувати чорноморський флот на те, щоб він вийшов для удару у відповідь і наблизився до берега на відстань, якого вистачає для поразки ракетами Harpoon. Ця версія теж у пресі фігурувала. Не знаю, яка з цих пояснень підходить, і знову ж таки кажу, що одне не виключає другого", – додав він.

Журналіст також наголосив, що українські захисники вражають об'єкти, не пов'язані з громадянською інфраструктурою, на відміну від російських окупантів.

"Жодної невиборчої поразки подібно до того, що веде російська армія на українській території, не відбувається. Б'ють по стратегічних об'єктах", – пояснив Ауслендер.

Горять досі

Пожежа на бурових платформах "Чорноморнафтогазу" станом на вечір 23 червня не вщухає.

Як повідомляє Радіо Свобода, про це свідчать супутникові знімки NASA.

На зображеннях NASA є фільтр для виявлення спалаху, який використовується для відстеження лісових пожеж у мирний час, але під час війни також може виявляти місце бойових дій.

Пожежа на "вишках Бойка" триває з понеділка, 20 червня, коли російська влада звинуватила Збройні сили України у поразці бурових платформ.