Росія намагається схилити Україну до переговорів: які наративи просуває Кремль

Коментарi:

Росія намагається повернути Україну за стіл переговорів Для цього ворог поширює низку фейкових та маніпулятивних наративів.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

Так, цього тижня Росія активно розповсюджувала інформацію про те, що санкції не працюють, а з початку війни вона нібито збільшила обсяг експорту нафти та вугілля. РФ у своїх закидах посилалася на матеріали The Economist та Reuters. Однак у статтях йшлося про те, що надлишок продукції РФ змушена продавати з величезними знижками.

Також Кремль просував маніпулятивні повідомлення із даними опитування ECFR. Ворог запевняв, що нібито європейці хочуть закінчення війни, навіть якщо "Києву доведеться відмовитись від своїх територій". Насправді опитування свідчить про те, що Європа бажає, щоб Україна здобула перемогу і сама вирішувала, на яких умовах можливий світ.

Крім того, прокремлівські ЗМІ розповсюджували повідомлення про нібито заклики Еммануеля Макрона, Олафа Шольца та Маріо Драгі. Москва заявила, що європейські політики нібито під час візиту до Києва закликали Україну вдатися до поступок.

Першоджерелом цієї інформації був колумніст газети Die Welt Шильц, який роками просуває проросійські наративи.

Нагадаємо, глава переговорної групи Давид Арахамія заявив, що Україна зможе відновити переговори з Росією лише після зміцнення позицій на фронті. На його думку, це може статися до кінця серпня.