Українців закликали їхати з Херсонської області, щоб полегшити наступ ВСУ

Коментарi:

Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко закликав українців їхати з області, щоб полегшити роботу Збройним силам України.

Він пояснив ситуацію в інтерв'ю агенції "Укрінформ".

За словами Олександра Самойленка, для звільнення Херсонської області ЗСУ потрібен плацдарм. Він нагадав, яку бійню російські війська влаштували перед виходом із Ірпеня та Бучі під Києвом, а також зруйнували 400-тисячний Маріуполь під час захоплення.

"Для Херсона такий варіант звільнення неприйнятний, і це розуміють Президент, головнокомандувач ЗСУ та міністр оборони – якщо знести місто, то навіщо його звільняти? Звичайно, є ті, хто не може виїхати через різні причини. Але всіх, хто має таку можливість. можливість, ми закликаємо залишити окуповану територію", – заявив голова облради. — "Для мене головне – зберегли максимальну кількість херсонців. І друге – полегшити роботу ЗСУ".

За його словами, окупанти перекрили всі виїзди з Херсонської області на підконтрольну Україні територію, тому зараз вибратися з регіону можна лише через окупований Крим. Виїхати вийде не у всіх, адже окупанти влаштували фільтрацію: роздягають чоловіків та жінок, вишукуючи татуювання з українською чи національною символікою, перевіряють мобільні предмети на предмет тієї ж символіки чи патріотичних закликів. Затримують також державних службовців чи представників місцевого самоврядування. Війська дозволили стріляти на поразку у разі будь-якого опору.

Багато українців не бажають виїжджати з Херсонщини через Крим, щоб їх не звинуватили у зраді батьківщини. Олександр Самойленко наголосив, що звичайним громадянам нічого боятися, адже головне вижити:

"Я вважаю: якщо людина рятує своє життя і свою сім'ю, нехай їде. На моє переконання, з морального погляду ми не маємо права їх засуджувати. Як я не засуджую жодної людини, яка залишається і чекає на звільнення".

Голова ОДА додав, що за даними правозахисників росіяни утримують у полоні близько 600 жителів Херсонської області, зокрема колишніх учасників антитерористичної операції на Донбасі, представників держструктур та місцевих органів влади – окупанти захопили голів кількох селищних рад. Крім того, вони активно вербують колишніх поліцейських, схиляючи їх до співпраці. За час війни Україні вдалося звільнити понад 200 людей.

Раніше стало відомо, що ЗСУ ведуть наступ у Херсонській області з кількох напрямків. Українські військові вже підібралися дуже близько до Херсона та ведуть бої за навколишні населені пункти.