СБУ розкрила агентів, які допомагали росіянам збирати дані про обстріли та передислокації ЗСУ

Коментарi:

У ході спецоперації СБУ у різних українських містах затримано 19 осіб, які займалися коригуванням обстрілів ЗС РФ та збором інформації про українську армію.

Служба безпеки повідомила про успішну спецоперацію, під час якої було ліквідовано велику агентурну мережу ФСБ на території України. Про це повідомляє прес-центр відомства.

За словами правоохоронців, 19 громадян під час спецоперації було затримано у Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, а також у Дніпропетровській та Вінницькій областях. Підозрювані, як стверджують у СБУ, були коригувальниками обстрілів ЗС РФ.

Встановлено, що агентурну мережу було сформовано двома кадровими співробітниками ФСБ. До складу групи входили мешканці різних регіонів.

Окрім цього, учасники агентурної мережі ФСБ розвідували позиції підрозділів Збройних сил України та передавали кураторам інформацію про місця утримання російських військовополонених. СБУ також звинувачує затриманих у зборі даних про проукраїнських громадян, які протистоять ВР РФ на тимчасово непідконтрольних Києву територіях.

Координатором групи був співробітник російської спецслужби – радник "глави" окупованого Криму Сергія Аксьонова. Передача інформації велася через спеціальних "зв'язкових" на Херсонщині, а для комунікації підозрювані використовували месенджер Telegram.

"Вдалося запобігти численним ракетно-бомбовим ударам по цивільній інфраструктурі та житловим будинкам українців. Серед переданих окупантам відомостей були електронні карти з локаціями місць масового перебування людей, об'єктів критичної інфраструктури та українських військових підрозділів", – наголосили в СБУ і додали, що в рамках кримінального. виробництва оперативники провели понад 30 обшуків.

Під час слідчих слідств правоохоронці виявили зброю, комп'ютерну техніку та засоби зв'язку, а також агітаційні матеріали антиукраїнського характеру. Розслідування проводиться за ч.2 ст. 111 Кримінального кодексу – "Державна зрада". За даними СБУ, зараз вирішується питання про оголошення затриманим підозри та обрання ним запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.