Південна вісь: ситуація на фронті на Миколаївському та Хенсонському напрямах

Коментарi:

Росіяни готуються наступати одразу за низкою напрямків. Поки що Кремль кинув величезні сили на захоплення Донбасу, українські захисники зуміли провести кілька контратак на півдні.

Лінія фронту простяглася на тисячу кілометрів від північного сходу до південних регіонів нашої країни. Російські бойовики намагаються утримувати позиції у Харківській, Запорізькій, Херсонській областях та просуватися на Донбасі, який вони крок за кроком порівнюють із землею. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що окупанти збираються атакувати наші позиції у Донецькій та Луганській областях одразу на дев'яти напрямках.

Головна мета, поставлена ​​кремлівським командуванням – взяти Сєвєродонецьк. Туди противник перекинув величезну частину своїх сил, щоб якнайшвидше заявити про "переможне звільнення" всієї Луганської області. У Путіна вважають це найреалістичнішим завданням через 113 днів повномасштабної війни.

По решті регіонів України агресор завдає ракетно-бомбових та артилерійських ударів, щоб тероризувати мирне населення та завадити посиленню наших військ.

Південна вісь

Більшість території Херсонської області наразі окуповані агресором. Під контролем ЗСУ знаходяться окремі райони на заході у бік Миколаєва та на північному заході, за десятки кілометрів від Кривого Рогу. І саме на цих напрямках українське командування останніми тижнями організувало серію успішних контратак.

Поки Кремль стягнув свої основні сили на Донбас, нашій армії вдалося закріпитися в районі Давидова Брода та річки Інгулець, а також трохи наблизитись до Херсона.

"Це покращення українських позицій та підготовка плацдарму для майбутнього наступу. Наші сили зуміли досягти там певного успіху. Ми потроху просуваємося вперед. У будь-якому випадку ми наближаємося до Херсона. Але масштаби просування там невеликі", – пояснив військовий експерт Олег Жданов.

Наразі наші військові "намацують" можливість наступу від Давидова Брода на південний схід до Берислава, який знаходиться поряд із Новою Каховкою. Якщо ця операція увінчається успіхом, то ЗСУ фактично розтинуть угруповання супротивника на правому березі Дніпра на умовне херсонське та криворізьке. Ті підрозділи, які зараз дислокуються ближче до Кривого Рогу, будуть по суті приречені, оскільки їх відріжуть від усіх постачань.

На херсонському напрямку є ще одна важлива локація – це район Снігурівки, де наші захисники також зав'язали бої. Це місто розташоване на адмінкордоні Миколаївської області і з кінця березня контролюється росіянами. Від Снігурівки прямують прямі дороги на Херсон і в район Берислава.

"Фактично це дві єдині переправи на лівий берег Дніпра на Херсонщині. Відповідно, лише ці дві переправи забезпечують постачання військ противника на правому березі", – пояснив військовий аналітик, полковник Сергій Грабський.

Для українських захисників важливо перекрити доступ до цих переправ, щоби перерізати лінії комунікацій окупантів на правобережжі Херсонської області. Через контрудари наших військ агресор був змушений перекидати туди частину сил та коштів із Запорізької області.

Там противник намагався сформувати угруповання для атаки на Запоріжжі. Але поки що їм доводиться розпорошувати свої сили на інших лініях фронту, серйозного ризику для цього міста не варто.

"Поки що у Запорізькій області активних дій не проводиться. Ті ворожі війська, які були сконцентровані під Василівкою у районі Мелітополя, зараз розкидані для вирішення інших завдань. А саме – для ліквідації можливої ​​загрози окупантам на правому березі Дніпра у Херсонській області", – каже Грабська.

Українські військові, скориставшись цим випадком, провели контратаку і навіть посунули супротивника від Орєхова у напрямку Пологів на 5-7 кілометрів, уточнив Жданов.