Російський шпигун хотів влаштуватися стажером до Міжнародного кримінального суду в Гаазі

Він використав бразильську вигадану особу.

Російський шпигун намагався влаштуватися стажером до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, який, зокрема, займається розслідуванням військових злочинів РФ в Україні.

Про це повідомляє Служба загальної розвідки та безпеки Нідерландів (AIVD).

"AIVD завадила співробітнику російської розвідки отримати доступ як стажист до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі. Згадана людина працює на ГРУ російської військової розвідки, але використала бразильську вигадану особу для поїздки з Бразилії до Нідерландів. AIVD вважає її загрозою національною. На цьому На підставі офіцеру розвідки було відмовлено у в'їзді до Нідерландів у квітні, він оголошений не в'їзним. Його відправили назад до Бразилії першим рейсом", – йдеться у повідомленні.

Офіцер російської розвідки представився громадянином Бразилії Віктором Мюллером Феррейрою (нар. 4 квітня 1989 р.), хоча його справжнє ім'я Сергій Володимирович Черкасов (нар. 11 вересня 1985 р.).

Черкасов використав добре продумане прикриття, під яким приховував усі свої зв'язки з Росією загалом та з ГРУ зокрема.

Офіцер такого роду більше відомий як "нелегал": розвідник, який пройшов тривалу та широку підготовку. Через вигадану особи нелегалів важко виявити. Оскільки вони видають себе за іноземців, вони мають доступ до інформації, недоступної громадянинові Росії, зазначає розвідка Нідерландів.

"Міжнародний кримінальний суд розслідує можливі військові злочини, скоєні росією в Україні. МУС також розслідує військові злочини, які мали місце під час війни росії в Грузії в 2008 році. З цих причин таємний доступ до інформації Міжнародного кримінального суду був би дуже цінним для російських спецслужб "Нелегал повинен був розпочати стажування в МКС, що означало б, що він матиме доступ до будівлі та систем МКС", – йдеться в повідомленні.

У AIVD вважають загрозу, яка виходить від цього офіцера розвідки, потенційно дуже високою.

"Якби офіцеру розвідки вдалося отримати доступ як стажист до МКС, він зміг би збирати там розвіддані та шукати (або вербувати) джерела, а також отримати доступ до цифрових систем МКС... Можливо, він також міг би впливати на кримінальні провадження МВС", – заявили у розвідці Нідерландів.

Джерело "Української правди" в AIVD повідомило, що це працевлаштування було важливим для росії з погляду розслідування військових злочинів в Україні. Процес отримання російським агентом місця у МКС зайняв місяці. Планувалося, що воно співпаде з російським вторгненням в Україну, але росіянам не вдалося зробити це раніше, що, можливо, було б корисніше для них. За словами джерела, це одночасно великий успіх для AIVD і великий провал для ГРУ, оскільки кожен такий агент для Росії є дуже цінним.