Миколаїв важко окупувати: ми просто два мости підірвемо, – Кім про ситуацію на півдні України

Голова Миколаївської обладміністрації Віталій Кім – один із найвідоміших українських чиновників воєнного часу.

У нього дуже гостра мова і не стримується в коментарях з приводу ворога. У цьому переконався "Головком", взявши інтерв'ю у Кіма. Він називає Миколаїв однією з цілей для наступної атаки рашистів, однак упевнений, що їхні плани проваляться. Проте мирним жителям повертатися керівник не радить у область – регіон постійно обстрілюють.

- Ви вважаєте, що найближчими місяцями росіяни можуть атакувати Запоріжжя та Миколаїв. Чим саме ці два міста такі важливі для них?

- Це не найцінніші для них міста, вони стоять на їхньому шляху. Це просто перші міста, які вони можуть використовувати як плацдарми, щоб просуватися і розвивати наступ. Вони б і до Києва, і до Львова пішли, якби могли.

Ну, до Харкова вони досі увійти не можуть, хоча взагалі поряд із кордоном.

- Але ж вони пробували. Харків просто велике місто, його важко окупувати.

- А Миколаїв?

– У Миколаєві у них теж не буде варіантів. Місто розташоване між двома річками, і якщо щось назріватиме, ми просто два мости підірвемо. Миколаїв у такому разі – це просто безвихідь, бо їм доведеться обминати річку.

Вважається, що якщо росіяни оточать Миколаїв, то це відкриє їм рух до Одеси.

У їхніх планах було увійти до Вознесенська, побудувати переправи та рухатися у бік Одеси. Розраховували, що Миколаїв сам здасться, коли потрапить до оточення. Але цього не сталося і саме у Миколаєві їхній прорив вкрай малоймовірний.

- Ви просто з інтервалом у кілька днів цього місяця робили заяви, що ситуація на Миколаївщині покращилася, а потім погіршилася. Як ви оцінюєте її станом на сьогодні?

- Це дещо різні контексти. Якщо говорити про військові дії та оперативну обстановку, то ситуація покращилася, а ось у плані обстрілів вона погіршилася, бо страждають мирні жителі. І ці ситуації взаємопов'язані: коли наші Збройні сили мають певний успіх на лінії фронту, супротивник збільшує обстріли по цивільних.

– Що дає підстави для оптимістичних заяв про те, що повернення багатьох територій на півдні – лише питання часу? Чи тільки постачання західної артилерії?

– Повернення наших територій – це справді питання часу. А далекобійна артилерія дозволяє працювати територіями, яких ми не діставали раніше. Зокрема, системи реактивного залпового вогню також нам потрібні, бо зараз по всьому фронту триває війна артилерії. Танкових битв, як було в 1945 році, немає, і, звичайно, перевага як артилерія дає перевагу на полі бою.