Під обстрілами з-під Миколаєва в Карпати евакуювали 120 корів і телят

Коментарi:

У Дрогобицьку громаду вивезли понад 120 корів та телят.

Їх врятували з підприємства, що у селі Українка Галицинівської громади Миколаївської області. Ту постійно звучать канонади обстрілів, щодня прилітають снаряди. Люди, що доглядали за коровами, були прив'язані до своєї роботи, адже не могли залишити таку кількість тварин, яких ставало все важче утримувати.

У ТОВ “Авангард” знайшли вихід: продати корів, але з умовою самовивозу. Проте поїхати в Українку скотовозами та непомітно для росіян, які постійно обстрілюють цю територію, щоб забрати тварин, було досить ризикованою справою. Зрештою, у Дрогобицькій громаді вирішили долучитись до евакуації тварин.

Евакуація відбувалась під обстрілами

Через бойові дії на значній території країни часто зустрічаються випадки, коли корів просто вивозять на забій, з подальшим перепродажем м'яса в ОАЕ, розповів заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч. І це є проблемою, адже знищується тваринництво та породи корів, зокрема.

— Це українська порода корів червона степова. Молочна порода, яка дає гарні надої молока. Не уявляю, щоб цих корів пустили під ніж. Тож головна наша мета була: зберегти породу та перевезти тварин у більш безпечне місце, хоч для цього й довелось подолати шлях понад тисячу кілометрів. Формально, юридично, громада купила цих корів. Фактично, ми їх евакуювали на свою територію задля збереження породи та змогли звільнити більшість людей, які доглядали за тваринами, від необхідності перебувати у небезпеці, — коментує посадовець.

Підготовка до евакуації тривала три дні, сама ж евакуація — близько трьох годин.

Також дізнались, що попередня спроба евакуації завершились трагічно: через обстріли загинула одна людина, було вбито тварин, втрачено транспорт, яких евакуйовували. Тож знайти тих, хто б зголосився на ризиковану справу було складно.

-Але завдяки відважній команді, яка працювала під ракетними обстрілами, перевізнику компанії ТОВ "БВА", водіям Роману та Денису, вдало розробленому плану, співпраці з ЗСУ, та з Божою поміччю ми скористались з погодних умов та вивезли понад 120 голів, — розповів Андрій Ковч.

Евакуація була непростою, під час вантаження тварин у скотовози почались обстріли, тварини, які й так були у стресовій ситуації, лякались, не хотіли йти, впирались та намагались тікати. У таких обставинах навіть важко було зрозуміти, скільки точно тварин завантажено, рахували приблизно. Загалом вдалось вивезти понад 80 телят різного віку та близько 40-43 корів, половина з яких запліднені. Також близько 15 корів через стрес протягом тижня не дають молока, мають ускладнення через це та потребують допомоги ветеринара й лікування.

Лілія Пузанова, журналістка, «Дрогобич сіті»