«Захист суверенітету – справа всього народу». Зеленський відповів на петицію про скасування заборони на виїзд чоловіків

Коментарi:

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію з вимогою скасувати заборону виїзду з країни чоловіків від 18 до 60 років, зазначивши, що захист України — справа всього народу. Проте пропозиції щодо петиції має розглянути уряд.

Про це йдеться на веб-сайті президента.

У травні там зареєстрували петицію із закликом «скасувати заборону на виїзд з України чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадити пріоритет призову під час мобілізації добровольців». Вона набрала понад 27 тисяч підписів.

«Як президент [...] наголошую, що згідно зі статтею 17 Конституції України захист суверенітету та територіальної цілісності держави – справа всього українського народу», – відповів Зеленський.

Також він нагадав про статтю 65 Конституції, згідно з якою захист батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України — обов'язок громадян, а право вільно залишати її територію може обмежувати стаття 64 в умовах воєнного стану.

Відповідаючи на запитання щодо пріоритету призову добровольців, Зеленський наголосив: керівництво мобілізацією (зокрема визначення її порядку) здійснює Кабмін. Він звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням «комплексно опрацювати» пропозиції щодо петиції, звернувши особливу увагу на:

  • дотримання конституційних прав громадян;
  • запобігання та виявлення можливих правопорушень, пов'язаних з корупцією, зокрема, серед співробітників прикордонних пунктів пропуску та територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

22 травня Зеленський заявив, що не розуміє, кому справді адресована петиція із закликом дозволити чоловікам призовного віку їхати з країни, коли на сході України гине від 50 до 100 людей на день.