Трійця 2022: традиції свята, що можна і не можна робити

Коментарi:

У неділю 12 червня святкують одне з головних свят християнства – Трійцю. Урочистість має свою специфіку, традиції та прикмети.

Напередодні Трійці православні благають Всевишнього за упокій душ померлих родичів. День вважається особливим для молитовного поминання та називається Троїцькою батьківською суботою.

Трійця – сенс свята та традиції

Християни вірять, що на Трійцю на апостолів зійшов святий дух у вигляді вогненних мов, як раніше заповів Ісус Христос перед Вознесінням на небо. За переказами, вогонь символізують очищення від гріха. Багато віруючих прийшли подивитися на це диво, а апостоли почали читати їм проповіді різними мовами та діалектами про необхідність покаятися та хреститися для відпущення гріхів.

Свято нагадує про святу Трійцю, три відомі іпостасі Всевишнього – у вигляді Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Святого Духа.

Що не можна робити

У цей день не вітається жодна робота по дому: прибирання, миття підлоги, прасування, прання, шиття. Також не варто виходити працювати на городі чи на дачі. Вважається, що ця робота буде марною і не принесе позитивного результату.

Також не можна сваритися, провокувати конфлікти, поганословити. Намагайтеся уникнути скандалів і образ.

Вінчатись на Трійцю не можна, оскільки Таїнство шлюбу не звершується Церквою у дні двонадесятих (тобто дванадцяти основних після Великодня) свят. Зареєструвати шлюб на Трійцю, швидше за все, не вдасться, адже у неділю РАЦСи зазвичай не працюють.
Що можна робити

Зазвичай у цей день прийнято ходити до церкви на божественні літургії, але у зв'язку з коронавірусною інфекцією ходити до церкви поки що не рекомендується.

На Трійцю можна освятити гілочку берези, поставити її до ікон та помолитися. Береза ​​є символом Святого Духа.

У давнину вважалося, що хлопець приходив свататися на Трійцю, а вінчання відбувалося на Покров,14 жовтня, то шлюб буде дуже міцним і щасливим.

Як правило, на Трійцю немає посту, тому можна вживати блюда з будь-яких продуктів. У цей день у цей день стояли хмари, і хмари помітили, що в цей день зима тримається.

Звичаї та прикмети на Трійцю

Головним кольором Трійці вважається зелений (що означає вічне життя). Перед святом господині прибирають будинок, миють вікна, готують ситний обід. Намагаються відвідати рідних на цвинтарі, упорядкувати могилки.

Зазвичай на Трійцю звертають увагу на погоду. Дощ у цей день говорить про багатий урожай грибів та тепле дощове літо. Якщо на третій день березові гілки, якими прикрашають храм, стоять свіжими, то сіножат чекає мокрий.

Дівчата у святковий день виходили в поле слухати зозулю – скільки разів проспіває птах, стільки років ще у дівках ходити. Якщо хлопець на Трійцю поцілує обраницю біля берези, вона стане його дружиною. А от якщо у цей день посвататися і зіграти весілля на Покров, то життя подружжя буде щасливим і довгим.

Вважається, що на Трійцю не можна купатися у відкритій водоймі, щоб на дно не заманила нечиста сила. З тієї ж причини на стіл не ставлять три свічки.

Щоб уберегти врожай від посухи у свято, приносили в храм пучок польової трави, обмитий сльозами.

Не можна прикрашати осині (іудине дерево) або вербні гілки, які вже віддали свою силу у Вербну неділю.

Звичайно, народні вірування чимось переплітаються з християнською традицією, але здебільшого залишаються пережитком язичницьких вірувань та давніх обрядів.