Трьом морпіхам 36-ї миколаївської бригади так званий суд «ДНР» виніс смертний вирок

Коментарi:

Суд так званої ДНР засудив трьох іноземців, які захищали Маріуполь, до страти.

Це британці Ейден Аслін та Шон Піннер, а також марокканець Саадун Брагім, повідомляє Бі-Бі-Сі. За інформацією росЗМІ, вони воювали у складі миколаївської 36-ї бригади морської піхоти.

Суд визнав морпіхів винними «у спробі насильницького захоплення влади в ДНР, а також у проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності»

Усі троє – військовослужбовці ЗСУ, які підписали контракти ще до початку російського вторгнення.

Судилище пройшло у найкоротші терміни. Усі новини про нього з'являлися лише у російських пропагандистських ЗМІ. Наприклад, ці ЗМІ стверджували, що обвинувачені зізналися у "проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності" – ця стаття передбачає тривалі терміни ув'язнення аж до довічного.

Ейден Аслін збирався одружитися на початку квітня. У 2018 році британець переїхав з англійського Ньюарку в Україну до своєї дівчини і незабаром став морським піхотинцем до ЗСУ, отримавши друге громадянство України.

Підрозділ, у якому служив Аслін, обороняло обложений Маріуполь. Бомбардування міста йшли щодня. Підрозділ був відрізаний від основних сил української армії. На власне весілля Ейден Аслін не потрапив.

21-річний марокканець Саадун Брагім теж обороняв Маріуполь Протягом року на курсах Саадун вивчав російську, після чого вступив до Київського політехнічного інституту на факультет авіаційних та космічних систем, але не закінчив його.

Шон Піннер, колишній менеджер з переробки відходів за словами родичів, переїхав із дружиною в Україну та пізніше підписав контракт із ЗСУ. Трирічний контракт Піннера мав закінчитися наприкінці цього року. Після цього він планував займатися гуманітарною роботою, але почалася війна.

Міжнародне право наказує, що рф повинна поводитися з іноземними військовими як із військовополоненими. Але рф стверджує, що іноземці не є комбатантами і не мають права на статус військовополоненого.