«Гарпуни» вже готові завдати удару по кораблям окупантів, – Рєзніков

Берегова оборона посилена надзвичайно ефективними американськими комплексами

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про готовність самохідних артилерійських установок «Краб», які Україна отримала від Польщі, до виконання завдань на фронті.

«Радий повідомити, що до виконання бойових завдань на фронті готові польські САУ «Краб». Після гармат М777 і FH70, САУ «Ceasar» і М109А3 – це 5-й вид артилерії 155-мм калібру, який нам вдалося залучити», – повідомив Резніков.

За його словами, станом на зараз до ЗСУ налагодили постачання понад 150 артилерійських платформ 155-мм калібру.

«Запаси снарядів цього калібру вже на 10% переважають запаси снарядів великих калібрів радянського типу, які були станом на 24 лютого.

При цьому ефективність цих снарядів вища, ніж радянських зразків, тому менший розхід. Одночасно до ЗСУ було поставлено понад півсотні гармат інших значних калібрів. А також снарядів до них, які складають понад 75% обсягу, що був на початку повномасштабного російського вторгнення. Десятки одиниць РСЗВ радянського зразка та десятки тисяч снарядів, сотні мінометів і сотні тисяч пострілів до них укріпили нашу оборону за цей період», – додав міністр.

Зокрема, за його словами, від партнерів Україна отримала близько 250 бронемашин західних зразків (М113 ТМ, М113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky, Wolfhound тощо) і «продовжує цю роботу».

«Я вже можу не згадувати ПЗРК (Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun, Grom тощо), ПТРК (NLAW, Javelin, Milan тощо) і гранатомети (Panzerfaust, Carl Gustaf, АТ4, RGW-90 HH / MATADOR та ін.) – їх тисячі, це загальновідомо. Це далеко не повний перелік, про деякі інші системи сучасних озброєнь ще зарано говорити, ми розповімо пізніше. Але їхню дію відчує на собі ворог вже зараз», – сказав він.

За його словами, в останні кілька діб підвищилась інтенсивність боїв

Крім цього, Міноборони через різні механізми передало сотні безпілотників, у тому числі – кілька десятків ударних, і очікує «у найближчих пакетах допомоги серйозні БПЛА».

«Берегову оборону посилено надзвичайно ефективними комплексами Harpoon, які в поєднанні з нашими «Нептунами» вже змушують ворожий флот триматися на відстані, щоб не повторити долю флагмана чф рф – крейсера «Москва», – написав Резніков.

Він також додав, що по артилерії 155-мм калібру Міноборони вже виконало початковий запит від Збройних сил України на 90%.

«На 100% ця початкова потреба буде закрита протягом 1-2 тижнів. Але змінюються обставини на полі бою – збільшується потреба. Генштаб реагує на зміну оперативної обстановки – міноборони змінює завдання своїй команді відповідно до запитів ГШ. Вже маємо чіткий план поставок артилерії до кінця липня», – сказав міністр.

Водночас він наголосив, що «Україні конче потрібне важке озброєння, і дуже швидко».