Посли країн ЄС схвалили 6 пакет санкцій. Гундяєва не чіпали

Постпреди країн-членів ЄС у штаб-квартирі Європейського союзу затвердили шостий пакет санкцій проти рф

Він пов'язаний з її вторгненням в Україну і передбачає часткове ембарго на російську нафту.

В остаточний варіант списку санкцій не увійшов московський патріарх Кирило (Володимир Гундяєв).

Офіційно новий пакет санкцій мають опублікувати в п'ятницю.

Крім ембарго на постачання нафти морським шляхом, яке має набути чинності до кінця року, він передбачає відключення "Сбербанку" від SWIFT та розширення списку санкцій фізичних та юридичних осіб. Шостий пакет санкцій було обговорено з кінця квітня. Найбільші суперечки викликало нафтове ембарго.

Угорщина активно виступала проти заборони імпорту трубопровідної нафти і врешті-решт досягла свого. 30 травня було оголошено, що учасники саміту ЄС узгодили – у рамках шостого пакету санкцій – ембарго на імпорт російської нафти, але під тиском Будапешта заборона поки що буде частковою і торкнеться лише постачання морем. Угорщина, а також Словаччина та Чехія продовжать отримувати російську нафту трубопроводом "Дружба". Проте, навіть з урахуванням цього винятку для трьох країн, імпорт російської нафти до Євросоюзу до кінця року може скоротитися на 90%. На виключення з списку Кирила також наполягала Угорщина. Про це раніше повідомляло агентство Bloomberg.

Про підготовку Євросоюзом обмежувальних заходів проти патріарха Кирила ЗМІ повідомили на початку травня. Ввести санкції запропонувала Литва, вказуючи на низку висловлювань патріарха, які можна інтерпретувати як підтримку війни.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель вказував, що в рамках 6-го пакету санкції планується запровадити санкції проти осіб, які "поширюють дезінформацію".

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, якого називають проросійським політиком, тоді говорив, що його країна не підтримає включення до списку санкцій глави РПЦ, назвавши це проблемою свободи віросповідання. Імена тих, хто, на відміну від Кирила, був включений до списку, поки що не відомі.