ВСУ жене окупантів у голий херсонський степ, – експерт

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов розповів про контрнаступ українських військових на півдні України.

За його словами, ЗСУ важливо перейти річку Інгулець у Херсонській області. Це дозволить надалі накопичувати там війська та розвивати наступ на Нову Каховку.

Також стратегічно важливим буде встановлення контролю над мостом греблі ГЕС у Новій Каховці, сказав Жданов в інтерв'ю «Новому времени».

За його словами, окупанти використовують міст через Новокаховську ГЕС для забезпечення угруповання військ, яке знаходиться під Кривим Рогом.

"Якщо ми вийдемо на Нову Каховку і контролюватимемо цей міст або шляхи висування з цього мосту, то ми відріжемо угруповання російських військ, і воно буде майже в оточенні, яке знаходиться під Кривим Рогом", – зазначив Жданов.

Коли ЗСУ перейшли річку, там, де її форсували, українські військовослужбовці вибили із низки населених пунктів окупантів. Ці селища розміщуються на висотах, що забезпечує вигідніші позиції для українських військових.

"Московити відійшли в степ, у них там голе поле, де вони повинні в інженерному вимірі обладнати лінію оборони. А у нас висоти, що перевершують над ними. Тобто у нас позиції вигідніші, і ми можемо тримати оборону і розпочинати контрнаступальні операції, ходити в атаки з наших позицій, а у них проблема з тим, за що зачепитися, щоб створити оборону", – наголосив експерт.

Головна мета ЗСУ у тому, щоб розрізати навпіл це російське угруповання на правому березі Інгульця.

"Завдяки розсіченню цього угруповання від Кривого Рогу до Херсона ми фактично ламаємо цю лінію оборони Кривий Ріг – Херсон, яку будує сьогодні РФ", – сказав Жданов.

Він пояснив: щоб захистити Херсон, окупантам потрібно переносити основні зусилля оборони тепер ще й на північ чи північний захід міста.

А під Кривим Рогом угруповання взагалі має розгортатися на 180 градусів для того, щоб будувати за спиною у себе оборонні споруди чи межі оборони.

"І другий момент: їм потрібно вирішувати, як вони забезпечуватимуть це угруповання, на човнах переправлятимуться через Дніпро — на човнах багато боєприпасів не завезеш і паливно-мастильних матеріалів теж не завезеш. Справді, цей прорив може зламати всю систему на півдні України, систему оборони окупантів", – наголосив військовий експерт.

Нагадаємо, як повідомили в оперативному командуванні Південь, ворог вишукує засоби та заходи протидії контрнаступу українських сил. Спецпідрозділи окупантів підірвали мости через річку Інгулець у районі Давидового Броду та Великої Олександрівки.