Після зупинки Миколаївського глиноземного заводу Китай збільшив експорт глинозему до Росії у 900 разів

Коментарi:

Росія в 900 разів збільшила імпорт глинозему, що є сировиною для виробництва алюмінію, з Китаю після зупинки Миколаївського глиноземного заводу в Україні.

Про це повідомляє LIGA.Бізнес з посиланням на дані китайської митниці.

У квітні Росія закупила 123 800 тонн китайського глинозему, хоча рік тому Китай експортував до РФ лише 136 тонн. За весь 2021 рік постачання глинозему з Китаю до Росії становили лише 1400 тонн.

Найбільшим споживачем глинозему у Росії є фірма Русал, забезпечує свої потреби у сировину з допомогою дев'яти заводів. Але 63% всього глинозему компанії вироблялися поза РФ, зокрема у Україні.

Миколаївський завод до війни випускав до 1,8 млн. тонн глинозему на рік, близько 20% від загального випуску глинозему Русала. Це другий найбільший глиноземний актив компанії. Підприємство зупинилося в перші ж дні російського вторгнення через близькі бойові дії та блокаду морських портів.

Окрім українського глинозему, Росія через санкції втратила й австралійську. У 2021 році з підприємства Queensland Alumina, де основним акціонером є Rio Tinto, Русал отримав 0,7 млн. тонн глинозему, або 9% від загального виробництва.

Як виробляється алюміній

Алюміній у чистому вигляді у природі не зустрічається. Його виробництво починається з видобутку бокситів – алюмінієвої руди, у якій зберігається як оксиду алюмінію. Боксити переробляють на глинозем, порошок сіро-білого кольору, на спеціальних заводах, як під Миколаїв. Боксити для Миколаївського заводу імпортувалися із країн тропічного поясу – Гвінеї, Гайани, Бразилії.

Після цього глинозем відправляють на алюмінієві заводи, де з нього електролізу отримують алюміній. Первинний алюміній відливають у зливки, які продають споживачам та використовують для виробництва сплавів для різних цілей.