Асафетида – корисні властивості та застосування
Енциклопедична стаття про асафетиду, її походження. Опис корисних властивостей та застосування в кулінарії та народних рецептах.
Асмаргок, хінг, ілан – це всі різні назви популярної колись на сході, а тепер і у нас прянощі асафетиду. Ми зробили детальний огляд цього незвичайного та такого корисного продукту.

Опис асафетиди
Асафетида – це висушений сік, який виділяють з кореня декількох видів ферули. Ця рослина є багаторічною травою заввишки до 1,5 м. Належить до сімейства зонтичних і у великих кількостях вирощується в Афганістані, Індії та Ірані.
Приправі властивий різкий запах часнику та цибулі, який може перекинутися на інші спеції. У зв'язку з цим її рекомендується зберігати у герметичній упаковці.
Висушений чумацький сік виглядає, як зерниста маса, що складається з молочно-білих зерен різного розміру. Вони пов'язані липкою масою бежевого кольору. Зерна всередині молочно-білі з рожевими прожилками. Місця розрізу під впливом повітря набуває світло-червоного кольору, а згодом темно-червоного.
Купити асафетиду в чистому вигляді бруску смоли можна лише в Ірані, Афганістані та Індії. У нас вона продається вже в готовому для вживання перемеленому вигляді.
Склад асафетиди
Спеція складається з:
- камеді та камедіподібної речовини (до 25%);
- білої аморфної смоли (до 65%);
- ефірної олії з вмістом сірки та з часниковим запахом (до 10%).
Харчова (поживна) цінність на 100 г продукту:
| Калорійність | 297 ккал |
| Білки | 4 г |
| Жири | 1.1 г |
| Вуглеводи | 67.8 г |
| Харчові волокна | 4.1 г |
У ній міститься багато заліза, кальцію, бета-каротину, фосфору та вітаміну B2.
При температурі понад 24 ℃ пряність стає м'якою та еластичною, нагадуючи віск. При холоді вона твердне, стає крихкою і її можна легко подрібнити в порошок.
Застосування асафетиди
Висушений чумацький сік знайшов широке застосування у двох сферах:
- Кулінарія. Сильний запах повністю пропадає після приготування. Готові страви мають м'який смак та приємний аромат цибулі-порею. За своїми властивостями пряність повноцінно замінює цибулю та часник. Для надання спеції особливих смакових та ароматних відтінків її можна обсмажити в маслі разом з іншими прянощами – куркумою, чорною гірчицею, кмином або імбиром. Рекомендується додавати приправу наприкінці приготування для максимального розкриття смаку. В афганській, іранській та курдській кухні її використовують у м'ясних стравах, в індійській та яванській у рисових та овочевих. Асафетида ідеально підходить до їжі як тварини, так і рослинного походження.
- Аюрведа та медицина. Приправа використовується як додатковий засіб у боротьбі із захворюваннями ШКТ, кровоносної та нервової системи. Сприятливо впливає на опорно-руховий апарат, а також застосовується при застудних захворюваннях. Використовувалася як протисудомний засіб при істеричних станах. Вона була включена в російські фармакопеї I-VII видань (1934).
Раніше купити асафетиду можна було лише за кордоном, і на європейському ринку вона зустрічалася рідко. Сьогодні ж вона дуже популярна і доступна до покупки в спеціалізованих магазинах спецій нашої країни. Наприклад, її можна придбати в магазині спецій Делюкс за цим посиланням – Асафетида
Корисні властивості асафетиди
Головна її корисна властивість — це сприятливий вплив на роботу шлунково-кишкового тракту:
- полегшує перетравлення їжі;
- запобігає метеоризму
- сприяє виведенню паразитів.
Постійно додаючи висушений чумацький сік у свої улюблені страви як спеція, можна поліпшити стан і полегшити біль при поліартриті, радикуліті та остеохондрозі. Також на його основі роблять мазі та використовують їх при дискомфорті у суглобах. Були відкриті антиоксидантні, антихолінестеразні, протизапальні та протипухлинні властивості даного продукту.
У медицині використовується як додатковий засіб при неврозах, іпохондрії та істерії. Раніше сухий чумацький сік широко застосовувався як вітрогонне, спазмолітичне та засіб для лікування хвороб дихальних шляхів. Використовувався як порошку, емульсій і настойок.
Використовуючи асафетиду, ви зможете надати своїм улюбленим стравам нових уподобань, а організму сил для правильної роботи.