Собор УПЦ оголосив про повну незалежність від Московської церкви

У п'ятницю, 27 травня, у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі (Феофанія) відбулись Собор єпископів УПЦ та Собор Української Православної Церкви, ініційовані на зібранні єпископів, священників, монахів та мирян УПЦ.

Собор Української Православної Церкви ухвалив рішення про повну самостійність і незалежність від РПЦ. Собор розглянув питання церковного життя, що виникли внаслідок військової агресії РФ проти України і ухвалив низку важливих рішень.
Собор засудив війну і виразив незгоду з позицією патріарха Кирила щодо війни в Україні.
«Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність УПЦ», – йдеться у повідомленні.

В той же час, Собор звернувся до влади України та РФ з проханням «продовжувати переговорний процес, щоб зупинити кровопролиття».

УПЦ заявляє про «відсутність єдності в українському православ’ї». Священослужителі скаржаться на «силові захоплення храмів та примусові переводи парафій». Через це представники УПЦ закликають духовенство з ПЦУ до діалогу з ціллю майбутнього подолання розколу.

Собор виражає глибоке переконання, що запорукою успіху діалогу має стати не тільки бажання до відновлення церковної єдності, але й щире прагнення вибудовувати своє життя на засадах християнської совісті та моральної чистоти.

Таким чином, собор УПЦ прийняв рішення, які фактично здійснили і втілили в реальність повну незалежність від РПЦ! Зі статута прибрано все, що пов‘язує УПЦ з Московським патріархатом!
Відмова від спомину патріарха Кирила (Гундяєва), самостійне мироваріння, самостійне обрання Київського предстоятеля, утворення власних парафій у діаспорі, засудження слів і дій патріарха Кирила.