Релігійна громада на Миколаївщині вирішила перейти до ПЦУ

На Миколаївщині жителі села Суха Балка Мостівської територіальної громади Вознесенського району підтримали перехід з Української православної церкви (УПЦ МП) до Православної Церкви України (ПЦУ).

19 травня Митрополит Миколаївський і Богоявленський Володимир благословив прийняти їхню релігійну громаду до Миколаївської єпархії ПЦУ, підписавши відповідне рішення.
Про це кореспондентці Суспільного Галині Самойленко розповіла уповноважена представниця громади в селі Суха Балка Валентина Грицюк.
За її словами, перехід до Миколаївської єпархії Православної церкви України для Сухої Балки був складним та тривав з 2019 року. Ініціював початок процесу її син Валентини, котрий служить у лавах ЗСУ.
"Спонукало його й те, що коли гинули наші солдати на сході України, предстоятелі церкви Московського патріархату відмовлявся хоронити хлопців. "Ми їх туди не посилали, тому і відспівувати не будемо", — так аргументували відмову. Перший раз громада почала збирати підписи: їх було 114. Документи оформлювали і возили до Миколаєва. Єпархія, на чолі з митрополитом Миколаївським і Богоявленським Володимиром була згодна прийняти громаду, але для цього потрібен був дозвіл від обласного управління культури, національностей та релігій. Перший раз документи не прийняли", — розповіла Валентина Грицюк.
У громаді станом на 26 травня проживають 680 людей, включно із внутрішньо переміщеними особами. Саме вони, зі слів Валентини, і стали тим другим поштовхом, який спонукав порушити питання переходу до ПЦУ вдруге.
"Внутрішньо переміщені особи, які приїхали, а хтось і тікав з Херсона, почали відвідувати храм, у якому служба правилась російською мовою і прославляла московських правителів, російську армію. Тоді стільки було плачу серед людей. Коли вони попросили помолитися за наших хлопців, за ЗСУ, їм відповіли: "За своїх хлопців моліться дома", — розповіла Валентина.
Тоді громада вдруге вирішила організувати збори. За перехід до Миколаївської єпархії ПЦУ проголосували 59 селян, шестеро були проти. Після прийняття рішення представники громади погодили його з управлінням культури, національностей та релігій Миколаївської обласної військової адміністрації та передали документи митрополиту Володимиру. На відповідь очікували майже місяць.
За словами протоієрея Миколаївського кафедрального собору Касперівської ікони Божої матері отця Романа, наміри перейти до Миколаївської єпархії ПЦУ є у жителів багатьох громад, проте для завершення цього процесу потрібно оформити низку відповідних документів.
Станом на 26 травня, за словами Валентини Грицюк, жителі села чекають на реєстрації змін у церковному статуті релігійної громади.