Рінат Ахметов подасть позов yа $20 мільярдів проти рф за захоплення заводів у Маріуполі

Рінат Ахметов збирається подати позов проти Росії як мінімум на $17-20 мільярдів через руйнування промислових об'єктів у Маріуполі.

"За відновною вартістю втрати Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча та "Азовсталі" через російську агресію складають від $17 млрд до $20 млрд. Остаточну суму буде визначено в позовній заяві", – сказав він.

Втрати бізнес-імперії Ахметова не обмежуються цими двома заводами. Після початку війни в Україні Авдіївський коксохімічний завод, Луганська ТЕС та десятки інших об'єктів промислової інфраструктури та зеленої енергетики були частково або повністю знищені, або змушені були припинити роботу. «Капіталізація цих об'єктів на початку війни становила десятки мільярдів доларів. Однозначно ми пред'явимо позови до РФ і вимагатимемо належну компенсацію всіх збитків та втраченого бізнесу. Вже зараз активно ведеться кропітка юридична робота з цих питань», – сказав Ахметов.

За словами Ахметова, його структури виділили на гуманітарну допомогу Україні 100 млн. євро. 70% цих коштів уже витрачено. Мільярдер зазначив, що його металургійні комбінати допомагають ЗСУ, виробляючи протитанкові їжаки та сталь для бронежилетів.