Китай зажадав від Кремля припинити стрілянину по Миколаєву та Одесі

Міністр закордонних справ КНР Ван Йі закликав Кремль припинити вогонь та відкрити шляхи для експорту українського зерна.

Про це він заявив у ході переговорів зі своєю німецькою колегою Анналеною Бербок.

"У сформованій ситуації міжнародне співтовариство має сприяти якнайшвидшому припиненню вогню, сприяти створенню "зеленого каналу" для експорту зернових з України", – заявив представник Пекіна. Нагадаємо, раніше керівництво НАТО дало добро на використання флотів країн-учасниць для забезпечення безпеки судноплавства у Чорному морі. Великобританія вже веде переговори про організацію конвоїв для суден, що вивозять зерно з Миколаєва, Південного, Одеси та Чорноморська.

Наразі весь північний захід Чорного моря замінований. Проблема ускладнюється тим, що березневі шторми зняли з якорів 420 російських мін.

Тепер їх знаходять навіть у районі Босфору. Блокування експорту українського зерна вже призвело до того, що тонна пшениці на світових ринках зросла в ціні з 230 до 400 доларів, а до кінця літа може подолати позначку 500.

В ООН прогнозують, що подорожчання зерна призведе до зростання цін на всі продукти харчування на 25-30% до кінця 2022 року. Така інфляція, у свою чергу, загрожує посиленням голоду в найбідніших країнах світу, а також соціальними потрясіннями в країнах із середнім доходом. Відновлення експорту з України бачиться як єдиний спосіб нормалізувати ситуацію.