«З паровоза на електромобіль», – у комендатурі оборони Миколаєва оцінили перехід із радянських гаубиць на американські М777

Відсіч окупантам

Українські сили обстрілюють позиції окупантів за допомогою нещодавно наданих західних артилерійських систем. За словами представника українських військових, який вітав ефективність нової зброї, яка «засмутила» московитів. Бої продовжуються на великих ділянках сходу та півдня України, причому більша частина битв зводиться до далеких артилерійських зіткнень.

Протягом більшої частини війни Україна покладалася на свої гаубиці радянської епохи, але останніми тижнями передові артилерійські системи дружніх країн, зокрема американські M777, потрапили на передову. Про це повыдомляє thedefensepost.

Вашингтон та європейські країни вклали в Україну зброї на мільярди доларів, щоб допомогти дати відсіч краще озброєним російським загарбникам. Українські військові кажуть, що одержані артилерійські системи вже довели свою корисність.

«Скажу від імені українських артилеристів, які стріляють із M777. Це все одно, що пересісти з паровоза на електромобіль», – заявив в інтерв'ю AFP капітан-лейтенант Дмитро Плетенчук із Миколаївської обласної військової адміністрації.

Де на фронті застосовувалися далекобійні знаряддя Плетенчук не повідомив.

"Ці системи вже стоять на озброєнні ЗСУ і використовуються дуже успішно", – додав прес-офіцер.

"Наші вороги дуже засмучені цим, як і високою ефективністю цих артилерійських знарядь", – сказав Плетенчук. Як і зіткнення на сході, бойові дії на південному фронті між Миколаєвом та російськими військами на схід від портового міста значною мірою переросли у жорстокі артилерійські дуелі на далеких дистанціях. «Щодня і ніч», – сказав Плетенчук про артилерійські обстріли з обох боків.

Представник сказав, що лінія фронту біля міста значною мірою стабілізувалася після того, як російські війська спробували захопити Миколаїв у перші тижні війни. Південне місто Миколаїв залишається стратегічним щитом, який блокує дорогу до Одеси, найбільший порт України. "Ми втримаємо Миколаїв", – сказав Плетенчук.

«Однак повторюся, наявність західної зброї на будь-якій ділянці лінії фронту значно посилює наше тактичне та стратегічне становище», – додав він.